Putyin: a tűzszünet után veszteségessé vált az orosz légierőt Szíriában tartani

Russian military jets take off from the country's air base in Hmeymin, Syria to head back to Russia, part of a partial withdrawal ordered by President Vladimir Putin, in this still image taken from video March 15, 2016.  REUTERS/Russian Ministry of Defence via REUTERS TV       EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke arról beszélt, hogy a szíriai tűzszünet életbe lépése után veszteségessé vált Szíriában tartani a légierőt és az orosz katonák visszavonását egyeztették Bassár el-Aszad elnökkel is.

„Miután megállapodás született az ellenzék és a kormány erők között, az orosz légierő munkája jelentősen csökkent. A napi kirepülések száma háromszorosára csökkent, azaz 60-80 kirepülésről 20-30-ra”

– mondta Putyin megjegyezve, hogy ezt figyelembe véve veszteségessé vált ott tartani az eddigi haderőt. Az oroszok előre értesítették Aszad elnököt a kivonásról, aki beleegyezett és támogatta a döntést.

Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország közös nyilatkozatban bejelentette, hogy tovább folytatják az ENSZ által terroristának minősített szervezetek elleni harcot. A szíriai hadsereg azonban nem fog harcolni azon ellenzékiek ellen, akik jelezték hajlandóságukat a tűszünetre.

„Ezzel egy időben figyelni fogunk és feljegyezzük a tűzszünetszegéseket. Bármilyen csoportosulásról is legyen szó automatikusan törölni fogjuk az Egyesült Államokkal közösen létrehozott listából”– mondta az orosz elnök. Szavai szerint az orosz hadsereg hatalmas munkát végzett Szíria államiságának és törvényeinek megerősítése érdekében és így nemcsak fenntartani képesek magukat, de harcolni is tudnak a terrorista csoportosulások ellen.

„Az a legfontosabb, hogy létrehoztuk a békefolyamat alapjait. Sikerült  egy pozitív, konstruktív együttműködést  kidolgozni az Egyesült Államokkal és más országokkal”

– mondta az orosz elnök. Putyin azt is elárulta, hogy a szíriai hadművelet 33 milliárd rubelbe került Oroszországnak.