Putyin: a tűzszünet után veszteségessé vált az orosz légierőt Szíriában tartani


Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke arról beszélt, hogy a szíriai tűzszünet életbe lépése után veszteségessé vált Szíriában tartani a légierőt és az orosz katonák visszavonását egyeztették Bassár el-Aszad elnökkel is.

„Miután megállapodás született az ellenzék és a kormány erők között, az orosz légierő munkája jelentősen csökkent. A napi kirepülések száma háromszorosára csökkent, azaz 60-80 kirepülésről 20-30-ra”

– mondta Putyin megjegyezve, hogy ezt figyelembe véve veszteségessé vált ott tartani az eddigi haderőt. Az oroszok előre értesítették Aszad elnököt a kivonásról, aki beleegyezett és támogatta a döntést.

Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország közös nyilatkozatban bejelentette, hogy tovább folytatják az ENSZ által terroristának minősített szervezetek elleni harcot. A szíriai hadsereg azonban nem fog harcolni azon ellenzékiek ellen, akik jelezték hajlandóságukat a tűszünetre.

„Ezzel egy időben figyelni fogunk és feljegyezzük a tűzszünetszegéseket. Bármilyen csoportosulásról is legyen szó automatikusan törölni fogjuk az Egyesült Államokkal közösen létrehozott listából”

– mondta az orosz elnök. Szavai szerint az orosz hadsereg hatalmas munkát végzett Szíria államiságának és törvényeinek megerősítése érdekében és így nemcsak fenntartani képesek magukat, de harcolni is tudnak a terrorista csoportosulások ellen.

„Az a legfontosabb, hogy létrehoztuk a békefolyamat alapjait. Sikerült  egy pozitív, konstruktív együttműködést  kidolgozni az Egyesült Államokkal és más országokkal”

– mondta az orosz elnök. Putyin azt is elárulta, hogy a szíriai hadművelet 33 milliárd rubelbe került Oroszországnak.