Tojással, liszttel, tortával dobáltak meg egy ukrán konzult Csecsenföldön


Ismeretlenek támadták meg egy grozniji szállodában a Rosztov-na-Donuban működő ukrán főkonzulátus munkatársát, aki újságírókkal és jogvédőkkel készült találkozni.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren azt írta: Olekszandr Kovtun, a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban működő ukrán főkonzulátus munkatársa együtt volt Igor Kaljapinnal, egy kínzások ellen fellépő orosz jogvédő szervezet vezetőjével akkor, amikor megtámadták egy grozniji szállodában. A támadók nemcsak Kaljapint, hanem a vele együtt ott tartózkodó ukrán konzult is megütötték – írja az MTI.

Az ukrán diplomata és az orosz jogvédő két ukrán állampolgár bírósági tárgyalására érkezett Groznijba.

Az UNA-UNSZO ukrán nacionalista szervezet két tagját azzal vádolják, hogy 1994-1995-ben harci tevékenységben vettek részt Csecsenföldön, és orosz katonákat öltek meg.

Az ukrán külügyminiszter azt is írta, hogy Groznijban a két ukrán állampolgár perének csütörtöki fordulóján a bírósági tárgyalótermet olyan emberekkel töltötték meg, akiknek fogalmuk sem volt arról, miről folyik az eljárás. Szavai szerint így próbálták megakadályozni, hogy

újságírók és jogvédők is legyenek a tárgyaláson.

Kaljapint és az ukrán konzult szerdán támadták meg a grozniji szálloda előcsarnokában. Ukrán források szerint a támadók az orosz jogvédőt megütötték, tojással, liszttel, tortával dobálták meg, és zöld fertőtlenítő folyadékkal öntötték le. Komoly sérülést nem szenvedett, de feljelentést tett.

A rendőrök azt tanácsolták neki, hogy költözzön ki a szállodából.