Törvénytervezet: a kiadásainkról is nyilatkozni kell majd


Ha az ukrán parlament elfogadja a kormánypárti képviselők által benyújtott törvénytervezetet, akkor a jövőben Ukrajnában nemcsak a jövedelemről, hanem a kiadásokról is külön bevallást kell majd készíteni. Amennyiben a kiadások meghaladják a bevételeket, akkor a különbözetet megadóztatják – közölte az korupciya.com.

Nulla vagyonnyilatkozat nevű törvénytervezetet Jurij Lucenko és Olekszandr Kirs képviselő nyújtotta be a parlamenthez. A javaslat szerint minden felnőtt állampolgárt arra köteleznének, hogy ne csak a bevételeiről tegyen vagyonnyilatkozatot, de még a kiadásait is deklarálja. Amennyiben valaki többet költ, mint amennyit keres, akkor a különbözet után 21 százalék személyi jövedelemadót, illetve 22 százalék egységes szociális járulékot kell majd fizetni.

Petro Porosenko ukrán államfő támogatja a javaslatot.

Szakértők véleménye szerint a hivatalos munkanélküliekre lenne ez legnagyobb hatással, de így még azokat is büntethetnék, akiknek a hozzátartozói külföldön dolgoznak.

Ezzel egy időben a képviselők valahogy nem tudják, vagy nem akarják bevezetni az úgynevezett luxusadót. A Miniszteri Kabinet már javaslatot kapott, hogy a magánrepülők, a luxusautók és motorok tulajdonosait megadóztassák.

Úgy fest a honatyák, a hétköznapi adófizetőket érintő kérdésekben gyorsan dűlőre tudnak jutni, viszont lassabban őrölnek a malmok, amikor a felső tízezer vagyonosodása a kérdés.