Aggódik a Fidesz a kárpátaljai történések miatt


Aggodalmát fejezte ki a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja amiatt, hogy szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek aktivistái vasárnapi ungvári vonulásuk során élesen magyarellenes, a magyar etnikum elpusztítására buzdító jelszavakat hangoztattak.

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP kárpátaljai EP-képviselője a képviselőcsoport nevében az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a csaknem 300 fős szélsőséges ukrán csoport félelemkeltő és provokatív felvonulása – a március 15-i magyar nemzeti ünnep előtti napokban – a nemzetiségek közötti békés együttélést és a nyugalom megbontását célozta, megsértette Ukrajna alkotmányát és hatályos törvényeit, valamint az ország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit is.

“Nyomatékosan kérjük, hogy a hatóságok mielőbb vonják felelősségre az elkövetőket, a törvény teljes szigorával járjanak el, példát statuálva, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg egyik ukrajnai kisebbséggel sem”

– írta.

Ez a szélsőséges megnyilvánulás rossz fényt vet Ukrajna európai uniós megítélésére, és hátráltatja az ukrajnai demokratizálódás folyamatát – zárta sorait.

Paramilitáris nacionalista szervezetek, köztük a kárpátaljai Karpatszka Szics, a Jobboldali Szektor, az Azov és Ajdar terepszínű katonai egyenruhát viselő mintegy száz aktivistája vasárnap fáklyás felvonulást tartott Ungváron abból az alkalomból, hogy Huszton 1939. március 15-én kiáltották ki a néhány napig létező Kárpát-Ukrajna államot. Az UNN ukrán hírügynökség portálján szerdán közzétett, de időközben eltüntetett videofelvétel tanúsága szerint az Ungvár belvárosában álló Petőfi-szobor mellett elvonuló nacionalisták egyebek mellett azt skandálták, hogy

“Késhegyre a magyarokkal!”

. A megmozduláson a szélsőségesek határozott fellépést ígértek a szerintük Kárpátalját Ukrajnától elszakítani szándékozó “magyar szeparatistákkal” szemben.

mti