Állítólag öt orosz katonát gyilkolt le Palmüra közelében az Iszlám Állam


Öt orosz katonát ölt meg a szíriai Palmüra közelében lezajlott harcok során az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista csoport saját pénteki közlése szerint.

Az Iszlám Állam közleménye kifejtette, hogy a “kalifátus katonái” az oroszokon kívül a szíriai hadsereg hat katonáját, valamint a Hezbollah libanoni síita milícia számos tagját megölték.

Az összecsapások időpontját a szervezet nem pontosította. Mindenesetre a szélsőségesekhez köthető, Aamak nevű internetes oldal szerint orosz katonák szerdán indítottak támadást az IÁ ellen a Palmürától nyugatra fekvő Kaszr al-Halabat közelében.

Ezt a támadást szélsőségesek meghiúsították és négy katonát megöltek a honlap beszámolója szerint. Egy nappal később Dava közelében egy orosz katonai tanácsadót öltek meg a dzsihadisták. A weboldalon egy videofelvételt is közzétettek, amelyen a tanácsadó holtteste, a dzsihadisták által lefoglalt fegyverek és egy sisak látható.

A kiterjedt informátori hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns csoport az orosz erők jelenlétét megerősítette Palmüra közelében, a katonák halálát nem.

Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az Iszlám Állam közlését, és az orosz hírügynökségek sem számoltak be az állítólagos veszteségekről.

A világörökség részét képező ókori romvárost, Palmürát tavaly májusban foglalta el az Iszlám Állam. Március elején a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők offenzívát indítottak a dzsihadisták ellen a térségben, és a szélsőségesek komoly veszteségeket szenvedtek el a hadseregtől.

A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország hétfőn bejelentette, hogy mindössze öt hónappal katonai beavatkozása megkezdését követően kivonja erői egy részét Szíriából. Az orosz légierő mindenesetre továbbra is légicsapásokkal támadja a szélsőségeseket Palmüra környékén. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön megerősítette, hogy “kegyetlen harcok” dúlnak a romvárosnál.

mti