Egy hónapon belül megállhat a menekültáradat


Nincs más alternatívája az Európai Uniónak, mint hogy aláírjon egy megállapodást Törökországgal a migrációs válság megfékezésére, és ez egy hónapon belül megállíthatja a migránsok beáramlását Európába – jelentette ki Mark Rutte, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia miniszterelnöke Brüsszelben – írja a vg.hu.

Az uniós állam- és kormányfői csúcs elé kerülő javaslattervezet – amelyet a Financial Times szerzett meg – e megállapodás számos konkrétumát tartalmazza (ezeket pénteken vitatják meg a csúcshoz csatlakozó török kormányfővel, Ahmet Davutoğluval).

Az egyik alappillér az, hogy minden irreguláris migránst, aki Törökországból érkezik a görög szigetekre, vissza kell küldeni. A hangsúlyozottan ideiglenes és rendkívüli intézkedés értelmében a szigetekre érkezőket a görög hatóságoknak regisztrálniuk kell, és akik nem kérnek menedékjogot, vagy akiknek a kérelmét megalapozatlannak találják, azokat visszaküldik. A szükséges lépésekről – beleértve a török illetékesek jelenlétét a görög szigeteken – Görögországnak és Törökországnak kell megállapodnia, az uniós intézmények segítségével. A műveletek költségét az EU állja. Azokat a migránsokat, akik már most valamelyik szigeten vannak, a görög szárazföldön levő befogadóközpontokba szállítják – tudta meg a portál.

A tervezet megismétli, hogy minden szír migráns fejében, akit Törökország visszafogad egy görög szigetről, az EU átvesz egy olyan szírt, aki már Törökországban van. Közülük elsőbbséget élveznek majd azok, akik korábban nem léptek be vagy szabálytalanul próbáltak belépni az EU-ba.

A tervezet kitér arra is, hogy mit kap cserébe Törökország: a vízummentesség már kilátásba helyezett megadása egyszerűbbnek tűnik, rögzítik is a legkésőbb idén június végi határidőt. Az EU vállalja, hogy felgyorsítja a tavaly novemberben megítélt 3 milliárd euró folyósítását, és azt is közölték, hogy ha ez a forrás elfogyott, és felhasználásával elérték a kívánt célokat, akkor újabb 3 milliárd eurót tesznek be 2018 végéig.

Kevesebb előrelépés várható a tervezet alapján a legnagyobb horderejű kérdésben: a törökök évtizedek óta húzódó uniós tagsága kapcsán csak annyit mond, az EU és Törökország felkészül arra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, újabb fejezeteket nyissanak meg a csatlakozási tárgyalásokon.