El: Klopp visszatér Dortmundba!


Dortmund–Liverpool, Bilbao–Sevilla, Villarreal–Sparta Praha és Braga–Sahtar Doneck párharcot rendeznek a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjében.

A két csapat múltja miatt is a Dortmund–Liverpool párharc lenne a negyeddöntő slágere, ám Jürgen Klopp személye még pikánsabbá teszi a német és az angol csapat ütközetét. A német edző szép sikereket ért el a Borussiával, most azonban ellenfélként tér vissza a fekete-sárgákhoz.
A Liverpool – még a francia Gérard Houllier irányításával – 2001-ben megnyerte az Európa-liga elődjének számító UEFA-kupát, az Alavés elleni 5–4-es finálét éppen a dortmundi Westfalenstadionban játszották. A Pool a német csapatok ellen játszott legutóbbi 12 mérkőzéséből csak egyet vesztett el (7 győzelem, 4 döntetlen).

A nyolcaddöntőben a Valenciát búcsúztató Athletic Bilbaóra újabb spanyol csapat vár, a címvédő Sevilla. Az andalúziai gárda 2007-ben és 2015-ben is megvédte címét az UEFA-kupában/Európa-ligában, olyanra viszont még nem volt példa, hogy egy klub egymás után háromszor megnyerje a sorozatot. Az mindenesetre nem rossz előjel a Sevilla számára, hogy valahányszor bejutott a legjobb nyolc közé, mindig megnyerte a trófeát (négyből négyszer).
A Villarrealra látszólag könnyű feladat vár, ám a Sparta Prahával már az FK Krasznodar és a Lazio is megjárta az egyenes kieséses szakaszban. Előbbit 4–0-s, utóbbit 4–1-es összesítéssel búcsúztatta a cseh csapat.

Az El-negyeddöntő csapatai közül csak a Villarreal és a Sparta Praha nem játszott még döntőt az UEFA-kupában/Európa-ligában.

A Braga és a Sahtar Doneck a Bajnokok Ligája 2010–2011-es idényében kétszer is találkozott egymással, mindkétszer az ukrán csapat nyert. Abban a szezonban a Braga döntőt játszott (és vesztett) az El-ben. A Sahtar 2009-ben megnyerte az UEFA-kupát.

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Braga (portugál)–Sahtar Doneck (ukrán)
Villarreal (spanyol)–Sparta Praha (cseh)
Athletic Bilbao (spanyol)–Sevilla (spanyol)
Borussia Dortmund (német)–Liverpool (angol)