Fizetés nélkül maradtak az ungvári médiamunkások


Utoljára február közepén kaptak anyagi juttatást a megyei állami televízió- és rádiótársaság dolgozói. Emiatt összehívták a szakszervezeti tanácsukat is, hogy kiutat keressenek szorult helyzetükből.

A regionális Tisza TV munkatársai Kijevből kapják fizetésüket. Az állami büdzséből azonban egyre kevesebbet különítenek el a megyei tv- és rádiótársaságok működtetésére. Évek óta azt hallani, megszűnnek az adófizetők pénzén eltartott megyei tévék, de aztán mégis minden marad a régiben. Némileg hasonló a helyzet, mint az önkormányzati fenntartású lapoknál, ahol törvény rendelkezik azok magánosításáról. Viszont ha az állam megszűnik pénzelni egy adott újságot, vagy például a Tisza TV-t, az képtelen megélni a piacról, egyszerűen csődbe megy.

Jelenleg úgy fest, a jövő héten már megkapják elmaradt bérüket az ott dolgozók. Natalija Tovtin, a kulturális szférában tevékenykedők szakszervezeti főnöke arról beszélt, hogy

a Tisza TV vezetőit is felelősség terheli a kialakult helyzetért, mert elmulasztották időben elkészíteni az intézmény költségvetési dokumentációját.

A fizetésük elmaradása miatt tiltakozó ungvári sajtómunkások között magyarok is vannak, külön szerkesztősége van a magyar nyelvű adásoknak és más kisebbségeknek is. Azonban a magyar kollégákat kevésbé érinti hátrányosan a bérek csúszása, mert ők elsősorban a magyar állami média munkatársai, jobbára csak oda is tudósítanak, s Budapestről kapják a fizetésüket. Emellett magyarországi több tízmillió forintos támogatásból saját stúdiót is létrehoztak az ungvári főkonzulátus tőszomszédságában.