Kárpátalján virágzik a “kőmaffia”


Egyre nagyobb méreteket ölt Kárpátalján az illegális andezit bányászat, a hatóságok gyakorlatilag tehetetlenek – derült ki az ukrán ICTV Fakti című műsorának riportjából.

A megyében legalább félszáz andezit lelőhelyet tartanak számon. Fél évvel ezelőtt az ICTV csatorna már készítettek egy riportot a témában, akkor az ungvári járási Rahonca (Orihovicja) település közelében található illegális bányában forgattak. A riport bemutatása óta itt nem folyik illegális kitermelés. Ám az ilosvai járási Árdánházán továbbra is zavartalan az illegális bányászat. Az itt található andezit lelőhelyek nagyon gazdagok, és a település lakóinak jó jövedelmet biztosítanak.

Az ICTV stábja tetten is ért három bányászt, akik 15 méter magasságban mindenféle védőfelszerelés nélkül dolgoztak. Csöppet sem szégyenkeztek a kamerák előtt és még a riporterek kérdéseire is válaszoltak.

„Valamiből kell tartanom a családom. A gyerekeket etetni kell, más munka pedig nincs. Aki ezellen beszél, az inkább jöjjön ide és legalább próbálja ki ezt a munkát egy két napra. Akkor majd én is megkérdem, hogy milyen dolog így pénzt keresni. Ez itt nem borostyán” – utalt ezzel arra az 51 éves Vaszil, hogy ez csöppet sem egy könnyű munka.

Árdánháza központjában a polgármesteri hivatallal szemben egy raktárépület udvarén több raklapnyi andezit várja, hogy elszállítsák. A kamerák láttán gyorsan kiürült a telephely, a szomszédok pedig vagy nem tudnak semmiről, vagy nem akarnak nyilatkozni. Ezzel szemben a polgármesteri hivatalban nem látnak semmi kivetnivalót ebben.

„A községi területén nincs regisztrál bánya. A követ az emberek saját részre bányásszák”

– nyilatkozta a település jegyzője.
Az illegális bányászat büntetése az adózatlan minimálbér 300–600 szorosa, súlyosabb esetekben két év börtönbüntetés is kiszabható. Ám eddig egyetlen feljelentés sem érkezett a hatóságokhoz.

Egy köbméter andezit másfélezer hrivnyába kerül, így nehéz gátat szabni az illegális bányászatnak, már ha valaki meg akarja állítani – állapította meg a riporter.