Kovács Vilmos utca is lesz Ungváron


Utcákat neveznek át Ungváron. Az erről szóló rendelkezést már Hennagyij Moszkal kormányzó is aláírta. Lesz például a megyeszékhelyen Kovács Vilmos utca is, de túlnyomó többségében a keleti frontot megjárt katonákról és a rövid életű bábállam, Kárpát-Ukrajna egykori megalakításában szerepet vállalókról kapják új nevüket az utcák Ungváron.

Az ismert kárpátaljai néhai magyar költő, műfordító, Kovács Vilmos nevét fogja viselni az eddigi Belinszkij utca, ami a Bilocska mellett húzódik a piacnál. Lesz Mészáros Károly utca is, akit a város első hivatásos történészeként ismernek, 1861-ben ő adta ki a megyeszékhely történetét feldolgozó első könyvet. Dobos Istvánnak, az ungvári egyetem első rektorának a nevét őrzi majd az eddigi Parhomenko utca.

Az ismert erőművész, Ivan Fircák-Kroton nevét viseli az eddigi Vatutyin utca. A Dzsambulából Vaszil Komendar utca lesz, az ismert botanikus pár éve halt meg, a huszti Nárciszok mezejét gondozta sokáig, s egy balzsamot is kitalált, ami később az ő nevét kapta.

Sok lesz viszont az új ukrán hősökről elnevezett utca is, azok nevét foglalják így emlékbe, akik elhunytak a fronton. De Roman Suhevics, az ukrán felkelő csapatok egykori parancsnoka is utcát kap, őreá a Lavriscsevát nevezik át, míg az eddigi Osztrivna Kárpát-Ukrajna lesz.