Ukrajnában börtön jár az útjavításért


Cserkasszi megyében összefogott két önkormányzat, hogy helyreállítsák a településeiket összekötő utat.

A munkálatokat a helyi költségvetésből finanszírozták. Példaértékű összefogás most rémálommá vált, ugyanis az állam börtönnel fenyegeti az érintett települések vezetőit. Azzal vádolják az polgármestereket, hogy nem a megfelelő módon használták fel a költségvetési forrásokat.

Az összefogásnak köszönhetően a helyi lakosok nagy örömére még az előző évben Komintern és Csornobajev között sikerült helyreállítani 15 km utat.

„A mi községházánk 20 ezer hrivnyát utalt ki. Azzal vádoltak meg minket, hogy nem célszerűen használjuk a költségvetésünk forrásait és ezzel kárt okoztunk az államnak. Nem értem, hogy az állam miért reagál így”

– nyilatkozta Komintern polgármestere, Raisza Osztruzsko.

„A pénzt a decentralizációnak köszönhetően kaptuk. A hatályos törvények értelmében ezt a pénzt nemcsak a kommunális tulajdonban lévő, de a helyi jelentőségű utakra is fordíthattuk. Jelenleg az ügyészség foglalkozik az útépítéssel és már bűnügyi eljárást kezdeményeztek. Ha beigazolódik a polgármesterek bűnössége akár öt év börtönt is kaphatnak”

– nyilatkozta Szergij Dzsobolda a csornobajivi járási tanács vezetője. Az ügyészség tájékoztatása szerint az ügyben vizsgálat folyik.