Durván kommentálta Putyin látogatását a krími tatár vezető


A tettes mindig visszakívánkozik az általa elkövetett bűntett helyszínére – így kommentálta Refat Csubarov, a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek száműzetésben élő elnöke Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki látogatását a Krím félszigeten.

A krími tatár vezető megjegyezte, hogy “megismert már a világ a huszadik században egy paranoiást, mindannyian tudjuk, hogy az mivel végződött”.
Az ukránok a közösségi portálokon pénteken aktívan kommentálták Putyin krími látogatását. Csubarov szavait megismételve karikatúra is megjelent az orosz elnökről, akit náci egyenruhában vörös színű, szovjet “sarló-kalapácsos” karszalaggal ábrázoltak.
Több kommentelő azon élcelődött, hogy Putyin megtekintette a még nem létező hidat, amely a Krímet az orosz szárazfölddel köti majd össze.

“Putyin megtekintette a Kercsi-szorosban folyó építkezést. A helikopter addig forgott vele egy helyben, míg Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin) el nem szédült” –

tréfálkozott egy hozzászóló.

Az ukrán külügyminisztérium közleményben fejezte ki “határozott tiltakozását” az orosz elnök újabb, Kijevvel nem egyeztetett látogatása miatt a helyi hivatalos szóhasználat szerint “Ukrajna átmenetileg megszállt területén, a Krími Autonóm Köztársaságban”.

A külügyi tárca cinikusnak nevezte az “Ukrajnával szembeni orosz agresszió és a Krími Autonóm Köztársaság alattomos megszállásának” ünneplését, miközben a félsziget súlyos gazdasági, szociális és humanitárius helyzetben van.

“Két év alatt az orosz megszállóknak sikerült visszahozniuk a Krímben a sztálini időkben megtapasztalt tekintélyelvűséget, igazságtalanságot és elnyomást”

– áll a közleményben. A minisztérium hangsúlyozta:

“Ukrajna és a világ minden demokratikus állama megkettőzi erőfeszítéseit avégett, hogy az ukrán félsziget lakói megszabaduljanak az autoriter megszálló rezsimtől, és a Krím újra szabad legyen”.

MTI