Ez történhetett a hajnali légi katasztrófa előtt


Szokatlan döntés előzte meg a pilóták részéről a dél-oroszországi légi tragédiát – mondta Háy György repülésbiztonsági szakértő az M1-en.

Annyi adat még nincs az oroszországi légi katasztrófáról, hogy biztosan lehessen tudni, mi történt, de nem is vagyunk teljesen híján az információknak – jelentette ki a szakértő.

Az interneten már megtekinthető egy biztonsági kamera felvétele az éjfél körül, sötétben történt tragédiáról, amelyen látszik a gép lámpáinak mozgása.

A repülő meglehetősen meredek pályán haladt, mielőtt a földnek csapódott és kigyulladt. A lángok tehát a bevágódás után keletkeztek, nem a tűz miatt esett le a gép. A radarok információt összegyűjtő Flightradar24 internetes oldalon közöltekből az is látszik, hogy a gép előtte már megpróbált leszállni, de a rossz időjárás miatt a pilóta abbahagyta a manővert, és a reptér közelében körözött, az időjárás javulására várva. Ez szokatlanul hosszú ideig, két óráig tartott, majd ismét megpróbálta a leszállást, és ennek során történt a baleset – tette hozzá.

A szakértő arról is beszélt, nagyon rossz volt az időjárás, a gépnek zivatarban kellett leszállnia, erős szélben. Megjegyezte, a zivataroknak vannak olyan szűk zónái, amelyekben rendkívül erős leáramlások lehetnek, és ezek egy nagy repülőgépet is földhöz tudnak csapni.

Mintha a második kísérletet is abbahagyta volna

A Flightradar adataiból az szintén látszik, hogy a zuhanás előtt a gép mintha a második kísérletet is abbahagyta volna, és újra emelkedni kezdett. Arra, hogy ez tényleg így történt-e, és ha igen, miért, a feketedobozoknak kell választ adniuk – hangsúlyozta. Különösen sokat árulhatnak el a pilótafülke hangjai, amelyekből megtudható, hogy a gépet irányítók mit beszéltek egymás közt.

Hatvankét halott, köztük négy gyerek

A FlyDubai járatán hatvanketten utaztak, mindannyian életüket vesztették, köztük négy gyerek is. A tragédia éjfélkor, leszállás közben történt a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén. A gép Dubaiból érkezett ötvenöt utassal és hét fős személyzettel.

A légitársaság tájékoztatása szerint a járaton oroszok, ukránok, indiaiak utaztak, valamint egy üzbég állampolgár is, magyar utasról nem tud a légitársaság.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma azt közölte, hogy a gép landolás közben kigyulladt és darabokra tört – a tüzet sikerült már eloltani.

A FlyDubai fapados légitársaság erős növekedést produkált 2014-ig. Jelentős balesete korábban nem volt. Ötven Boeing 737-es gépből álló flottájával 90 olyan járatot működtet, amely Dubajtól legalább hatórányi utat teljesít.