Gyerekeket és nőket bombáztak le Rakkában


Legalább 39 civil meghalt szombaton azokban a légicsapásokban, amelyeket vagy a szíriai kormányzat légiereje, vagy orosz harci gépek mértek Rakka városára, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet észak-szíriai központjára – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szír szervezet vezetője.

Rámi Abder-Rahmán azt mondta, a halottak között hét nő és öt gyermek is van. Előző nap 16 civil vesztette életét a városban hasonló támadásokban.
A Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Rakkát csendben lemészárolják) nevű helyi aktivista szervezet közlése szerint több mint negyvenen vesztették életüket a támadásokban, és légicsapások érték Rakka tartomány északi részét is.

Ezzel párhuzamosan orosz harci repülőgépek bombázták szombaton az Iszlám Állam kezén lévő Palmürát.

A mintegy 70 légicsapásban a terrorszervezet legkevesebb tizennyolc tagja meghalt.

Az orosz védelmi tárca pénteken közölte, a szíriai kormányerőkkel közösen nagyszabású offenzívát indítottak Palmüra felszabadítására. Moszkva szerint a feltételek adottak az IÁ totális vereségéhez.

A világörökség részét képező ókori romvárost tavaly májusban foglalták el a dzsihadisták. Március elején a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők offenzívát indítottak a terrorcsoport ellen a térségben, és a szélsőségesek komoly veszteségeket szenvedtek el a hadseregtől.

A damaszkuszi rezsim szövetségesének számító Oroszország hétfőn bejelentette, hogy mindössze öt hónappal katonai beavatkozása megkezdését követően kivonja erői egy részét Szíriából.

A polgárháború sújtotta Szíriában február 27-én tűzszünet lépett életbe, ez azonban nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport helyi ágának számító an-Nuszra Frontra.

MTI