Mától visszafordíthatók a Görögországba érkező menekültek


Életbe lépett az EU és Törökország megállapodása, Görögország azonban közölte, hogy hetekbe telik, amíg a visszatoloncolások megkezdődhetnek. Azokat, akik éjfél előtt megérkeztek, az ország belsejébe szállítják a szigetekről.

Az EU állam- és kormányfői, valamint Ahmet Davutoglu török miniszterelnök által kötött egyezmény szerint vissza fogják küldeni a Törökországból illegálisan Görögországba érkező menekülőket, ha nem adnak be menedékkérelmet, illetve ha azt elutasítják. A költségeket az EU fedezi – írta a vs.hu.

Az Uniónak ugyanakkor minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Ez azt jelenti, hogy mintegy 72 ezer menekültet telepítenek át a tagállamokba, a menekültek befogadása azonban önkéntes.

Egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen hogyan fognak történni a visszatoloncolások.

Az EU segítségképpen több mint 2000 biztonsági illetve bevándorlási szakértőt küldene Görögországba, ám ők még nem érkeztek meg, és a technikai részletek kidolgozása is várat magára.

Pénteken még 1500 menekülő érkezett Törökországból a görög szigetekre, több, mint kétszer annyi, mint egy nappal korábban. Mindössze néhány órával a megállapodás életbe lépése előtt egy négyhónapos kislány fulladt a tengerbe, amikor elsüllyedt a hajó, amelyen utazott.

2015. januárja óta egymillió menekülő érkezett hajókon Görögországba, közülük több mint 143 ezren ebben az évben. A török-EU megállapodást bírálók szerint a menekülők új, veszélyesebb útvonalakkal próbálkoznak majd, a többi között Észak-Afrikából próbálnak áthajózni Olaszországba.

Szombaton az olasz parti őrség 900, a líbiai 600 embert mentett ki a tengerből. A líbiai hatóságok négy holttestet is talátak és 20 embert még mindig keresnek.