A New York Times szerint nem kell félni az oroszoktól


A pánikkeltés az oroszokkal kapcsolatban kontraproduktív és teljesen helytelen – mondta Anatol Lieven, a katari egyetem professzora a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában.

Ashton Carter, az Egyesült Államok védelmi minisztere bejelentette, hogy Oroszország a fő veszélyforrás az Egyesült Államok biztonságát tekintve, és ez sokkal veszélyesebb, mint Észak Korea és az Iszlám Állam. Oroszország a szíriai tűzszünet befejezése után kivonta a hadereje nagy részét, az ukrajnai tűzszünet pedig már több mint egy fél éve életben van.

„Ezek a valóságok megerősítik azt a tényt, hogy Oroszországnak korlátozott céljai vannak. Az Egyesült Államoknak ezt el kellene ismernie és el kellene fogadni, akármennyire is nehéz ezt Washingtonban megtenni, főleg amikor a közös célok is egyeznek”

– mondta a professzor. Válaszolt arra a média kritikára is, ami az orosz légibombázásokat érte illetve Aszad elnök kormányának megerősítését.

„Néhány nyugati szakértő és katonai felderítő Aszad hatalmának megerősítését tartja a legjobb irányvonalnak. Ezek az emberek nem Oroszország érdekeit szolgálják, de beismerték, hogy a jelenlegi szíriai rendszer összeomlása esetén egyenlő értékű lenne azzal, mintha csak simán átadnák az irányítást a terroristáknak” – olvasható a New York Times cikkében.

A cikk írója kitér arra, hogy Oroszország tervei szerint Ukrajna is az egyik kulcsfontosságú szereplője lett volna a Eurázsiai Gazdasági Uniónak, és erről szó volt már 2013-ban is. Moszkva ennek érdekében sokkal nagyobb támogatást is adott volna Kijevnek, mint amit Kijev jelenleg az EU-tól kap, ennek a homályos társulási megállapodás alapján.

„A Majdan forradalmárjai 2014-ben megölték ezt az álmot, és ezt a jövőre nézve ellehetetlenítették. És hogy mit kapott Oroszország kompenzációként? A Krím-félszigetet, ami gyakorlatilag már irányított, és Kelet-Ukrajna egy kis elhagyatott darabját. Oroszország megmutatta, hogy Ukrajna jövőjével kapcsolatban vele is tanácskozni kellett volna”

– írja az amerikai lap. A cikk szerzője szerint annak ellenére, hogy az oroszok támogatják a donbásszi felkelőket, mégsem segített nekik, hogy jóval nagyobb területeket foglaljanak el, amit simán elérhettek volna tekintve az ukrán hadsereg siralmas állapotát. Putyin efféle visszatartott magatartása csak azt bizonyítja, hogy nem szeretnék krízist mélyíteni.

„Az amerikai vezetők többször is hangsúlyozták, hogy nem hajlandóak harcolni Oroszországgal Ukrajnáért. És ennek megvan a maga oka. Itt nem csak a konfliktus veszélyeiről van szó, hanem arról is, hogy Ukrajna nem tartozik az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdek területei közé, az amerikai katonák pedig foglaltak sokkal nagyobb veszélyek miatt. Ha egyszer az Egyesült Államok nem kíván harcolni, akkor nem lenne sokkal ésszerűbb megpróbálni együttműködni Oroszországgal? Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak Szíriában közösek a céljaik. Putyin határozottan értésre adta, hogy az országa együtt akar működni. Ideje, hogy Washington is megfelelő választ adjon”

– vélekedett Anatol Lieven.