Bevethetik a katonákat a horvát-magyar határon a migránsok ellen


Jóváhagyta a horvát parlament hétfőn az államhatár védelméről szóló törvény, valamint a védelmi törvény módosítását. Eszerint a hadsereg különleges helyzetekben segíthet a rendőröknek a határok védelmében, ha nagyobb migrációs nyomás miatt nemzetbiztonsági veszély vagy humanitárius katasztrófa fenyeget.

A törvénymódosításokat 79 képviselő szavazta meg a 151 tagú parlamentben. A törvény szerint a kormány hozhat döntést arról, hogy a hadsereg segítséget nyújthat-e a rendőrségnek a határok védelmében, a védelmi miniszter javaslatára, az államfő jóváhagyásával. Vlaho Orepic belügyminiszter szerint a hadsereget csak akkor vetik be, ha a rendőrség egyedül nem tudja ellátni feladatát.

A miniszter szerint a migránsválságnak nincs vége, attól függetlenül, hogy a balkáni útvonalat lezárták. Március elején a nyugat-balkáni útvonalon található országok az osztrák szigorításokat követően fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

A szociáldemokrata ellenzék szerint mindkét törvény alkotmányellenes, ezért az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Horvát sajtóértesülések szerint Szlovénia a közeljövőben eltávolítja a szlovén-horvát határon felállított pengés drótkerítést, amire Miro Cerar szlovén miniszterelnök tett ígéretet Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnöknek múlt héten Brüsszelben az EU-török csúcson – írja az MTI.

A szlovén miniszterelnöki hivatal viszont egy közleményben azt írta, Szlovénia fontolóra vette, hogy lebontja a szlovén-horvát határon felállított drótkerítés egy részét, de nem két héten belül, ahogy arról a Jutarnji List és a Vecernji List horvát napilap beszámolt. A közlemény szerint Szlovénia továbbra is figyelemmel kíséri az eseményeket, és amennyiben elég biztosítékot talál arra, hogy a kerítésre nincs többé szükség, eltávolítja azt. Ugyanakkor egyes helyeken valószínűleg érintetlenül hagyja, annak érdekében, hogy könnyebben tudja ellenőrizni a határátlépéseket. Szlovénia március közepén elkezdte rácskerítéssel felváltani az ideiglenes szögesdrótot. A cserét először a turisták által látogatott helyek és a települések közelében lévő határszakaszokon végezték el.

Szlovénia a migránsválság miatt még tavaly decemberben 156 kilométer pengés drótkerítést telepített Horvátországgal közös határán. Az előző horvát kormány nyolc tiltakozó jegyzéket küldött Szlovéniának, azt állítva, hogy a kerítés horvát területre is átnyúlik.