Bűnösnek ítélte Szavcsenko ukrán főhadnagyot az orosz bíróság


Bűnösnek ítélte hétfőn az oroszországi donyecki városi bíróság Nagyija Szavcsenko ukrán főhadnagyot két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és illegális határátlépésben – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Szavcsenko, aki a tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét, korábban közölte, hogy nem kívánja megfellebbezni az ítéletet.A büntetés mértékét kedden hirdeti ki a bíróság. Az ügyészség 23 évi szabadságvesztés kiszabását kérte.

Szavcsenko március 3-án száraz éhségsztrájkba kezdett, sem ételt, sem vizet nem vett magához. A két orosz televíziós újságíró halálában bűnrészességgel vádolt Szavcsenko nem tartja magát vétkesnek az újságírók halálában.

A 34 éves pilótát hazájában nemzeti hősnek tekintik.

Kijev mellett korábban is több nemzetközi fórum szót emelt érdekében, öt uniós állam – Svédország, Lettország, Nagy-Britannia, Románia, Lengyelország – külügyminisztere közös levélben fordult Federica Mogherinihez, az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosához, amelyben a perben érintett orosz hivatalos személyek elleni szankciókat sürgetnek.

mti