Magyar nyelvoktató program ukránoknak


Kárpátalja több mint 60 településén ukránok számára meghirdetett magyar nyelvoktató program – magyar kormány által támogatott – indítását jelentette be hétfőn Beregszászon Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott sajtótájékoztatóján Grezsa István elmondta:

a magyar kormány fő feladatának a kárpátaljai magyar közösség támogatását tekinti, de erejéhez mérten igyekszik segíteni a többségi lakosságot is.

Ebből adódóan és a magyar nyelv iránt Kárpátalja ruszin-ukrán lakói körében az utóbbi években megnőtt érdeklődésre való tekintettel a magyar kormány támogatja egy ingyenes magyar nyelvoktató program indítását májustól az ukrajnai megye 62 településén élők számára – tette hozzá.

A kormánybiztos közölte, a közel 15 millió forint költségű program keretében a jelentkezőknek heti négy alkalommal összesen 120 órában fognak magyar nyelvet oktatni kis csoportokban a Rákóczi-főiskola Felnőttképzési Központjának szervezésében.

Jelezte, a magyar kormány ugyancsak támogatja a programban részt vevő tanárok posztgraduális képzését a beregszászi főiskolán, a Károli Gáspár Egyetem oktatóinak közreműködésével, valamint az iskolai oktatáson belül a magyart idegen nyelvként tanuló 500 kárpátaljai diák nyári magyarországi nyelvi táboroztatását.

Örvendetesnek nevezte, hogy a kárpátaljai ukrán iskolákban már ezer, a vasárnapi iskolákban pedig ötszáz gyermek tanul magyarul, és megjelent az igény a magyar nyelv tanulása iránt a Kárpátokon túl, Galíciában is.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora kifejtette: a magyar nyelvtanfolyamok helyszíneit úgy választották ki, hogy azok távol legyenek a városoktól, amelyekben sok nyelviskolában oktatják a magyar nyelvet telített létszámmal.

Elsősorban azokat a településeket részesítették előnyben, ahol falusi turizmussal foglalkoznak, és remény van arra, hogy visszatérnek az ukrajnai események miatt két éve elmaradozó magyarországi vendégek, valamint olyan térségeket, amelyekben nagy számban élnek az asszimilálódott magyarok utódai – emlékeztetett.

Váradi Natália, a beregszászi főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője elmondta, arra számít, hogy

sokan fognak jelentkezni a magyar nyelvtanfolyamra, hiszen Rahón két nap alatt ötvenen jelezték részvételi szándékukat.

Azt is közölte, hogy a nyelvoktatási kurzus ingyenes lesz, de a résztvevőknek 250 hrivnyával (2800 forint) hozzá kell járulniuk a tananyag fénymásolási költségeihez.

A szakember úgy vélte, a magyar nyelv iránti érdeklődés növekedése Kárpátalján annak is köszönhető, hogy magyar nyelvismerettel jobb álláshoz lehet jutni, könnyebb külföldön munkát vállalni vagy akár diplomát szerezni.

mti