Horvátország szerint Ukrajna hamis MIG-21 vadászrepülőket adott el


Horvátország katonai ügyészsége arra gyanakszik, hogy az Ukrajnától vásárolt MIG-21 vadászrepülőgépek nem eredetiek, és azokat több más országból szerzett alkatrészből rakták össze.

Erről a Jutarnij list horvát oldal írt. A horvát hatóságok szerint a repülőgép sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai nem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel, illetve arra is felfigyeltek, hogy a repülőgépeken nem végeztek nagyjavítást – tudta meg a lenta.ru.

A horvátok akkor kezdtek nyomozásba, amikor sorozatos hibák jelentkeztek a repülőgépek használata közben.

A horvát légierő még 2013-ban 133 millió dolláros szerződést kötött az Ukrszpecexport-tal, az egyezség értelmében az ukrán cég vállalta néhány gép nagyjavítását, valamint repülőgépek vásárlását.

Médiaértesülések szerint a Kijev által eladott repülőgépek Jemenből származnak, és ezt a jemeni illetékesek is megerősítették. A horvát szakértők azonban ezt nem tudják alátámasztani. Például a repülőgép törzse Bulgáriából, a szárnyak pedig Algériából származnak. A bolgár alkatrészek valószínűleg olyan repülőgépéből származnak, amelyek megsemmisítéséről a bolgár hatóságok a NATO-nak is jelentettek.