Kettős robbanás volt a brüsszeli repülőtéren


Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. Sajtóhírek szerint többen megsérültek, a vonatközlekedést pedig felfüggesztették a környéken.
A legfrissebb információkat a cikk végén találja!

Pánik tört ki, az emberek menekülnek a főépületből – írja a BBC. A légiforgalmat leállították, megkezdődött a repülőtér kiürítése.

Szemtanúk arról számolnak be, hogy sok üvegfelület betörött, a helyszínen sérültek fekszenek a földön. A legfrissebb jelentések szerint 11 halálos áldozata már van, 25-en pedig megsérültek!

A robbanások oka eddig ismeretlen, de azt már lehet tudni, hogy az egyik detonáció valószínűleg az American Airlines check-in pultjánál történt. Az egyik szemtanú szerint

Éreztem, hogy megrázkódik az egész épület. Füst és por szállt fel… Arra indultam el, ahonnan a robbanásokat hallottam, és ahonnan az emberek kábultan kóvályogtak felém.


Nem elképzelhetetlenek további robbanások

Elértünk egy brüsszelben dolgozó magyart, aki úgy tudja a két robbanás mellett még több bomba is lehet a repülőtéren, a hatóságok nem tartanak elképzelhetetlennek további robbantásokat. Ő maga nem látta a füstöt, nem hallotta a robbanásokat, de azt mondja, várható volt valamiféle bosszú Abdeslam elfogásáért. Brüsszel belvárosában egyelőre nem lát több rendőrt, megerősített védelmet.

Lövések is dördültek: A Belga hírügynökség szerint lövések is dördültek, és ők is arab nyelvű kiabálásról adtak hírt a robbanás előtt.

Füst árad ki egy brüsszeli metróállomásról: Robbanás történt a brüsszeli metró Maalbeck állomásán, az EU-intézmények közelében – jelentette Reuters hírügynökség. A brüsszeli magyar nagykövet áldozatokról is tud. A robbanás nem sokkal az után történt, hogy kettős robbanás rázta meg a brüsszeli repülőtér indulási csarnokát, ahol a jelentések szerint többen meghaltak.
A brüsszeli metró leállt.


Explosion à Maelbeek dh_be

Kettes fokozatú készültség Magyarországon: Magyarországon kettes fokozatú terrorkészültséget rendelt el Pintér Sándor a brüsszeli terrortámadás után – tudta meg az Origo. A terrortámadás magyar vonatkozásairól bővebben itt olvashat.

A teljes tömegközlekedési hálózat leállt: A belga közlekedési vállalat bejelentette, hogy a teljes tömegközlekedést leállították. Brüsszelben a metrók, a villamosok és a buszok sem járnak. Evakuálták a pályaudvart is.

Harmadik pokolgépet is találtak a reptéren: A belga sajtó szerint a két robbanás után találtak egy harmadik pokolgépet is a brüsszeli Zaventem reptéren, ahol a legújabb hírek szerint 13-an meghaltak és 35-en megsebesültek.

Csak a metróból 10 halottat hoztak ki eddig: A Sky News szerint legkevesebb 10 halottja van a Maalbeek metróállomáson történt robbantásnak. Az egyik szemtanú szerint pont akkor történt a detonáció, amikor a szerelvény kifutott az állomásról. (index)

Fokozott ellenőrzés Budapesten: A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly azt mondta, az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. A pályaudvarokon már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. (origo)


Szemtanúk szerint 15 halott is lehet a metróban:
A belga lapok szemtanúkra hivatkozva azt írják, hogy 15 ember is életét veszíthette, amikor robbanás történt a Maelbeek metróállomáson – hivatalos bejelentés viszont még nem érkezett az áldozatokról. (index)


Porosenko részvétet nyilvánított:
Petro Porosenko, Ukrajna elnöke részvétet nyilvánított a brüsszeli robbantások miatt. Erről a Facebook oldalán írt. „A terrorizmus egy alávaló csapást mért Európa szívére. Ukrajnában mély szomorúsággal fogadtuk a brüsszeli robbanások hírét. Erre a szégyenletes agresszióra nincs mentség” – írta az ukrán elnök. (karpathir)

Putyin is részvétet nyilvánított: Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki a belga uralkodónak a “barbár” támadások miatt.

Lezárták a belga-francia határt: A Libération azt írja, hogy teljesen lezárták a francia-belga határt, mint az utat, mind a vasutat. A nagy sebességű Thalys vonatokat működtető vállalat vezetőjére hivatkoznak. (index)

Szigorítanak a repterek: Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a holland, svéd és angol repülőtereken is. Hollandiában a terrorfenyegetettség szintje továbbra is a legerősebb alatt egy fokozattal van. A brüsszeli merényletek hatására a belga fővárosba tartó repülőgépeket egy idő után Amszterdamba irányították át. A Hollandiából Belgiumba tartó vonatok menetrendjében késésre kell számítani – közölte a holland vasúttársaság. (origo)


Két magyar sérült van:
Két magyar sérültje van a brüsszeli terrortámadásnak, kórházban vannak – közölte az Origóval a brüsszeli konzuli osztály vezetője. (orgio/M1 Hirado)


Az ukrán biztonsági szolgálat szerint az oroszoknak is közük lehet a robbantáshoz:
Lehetséges orosz nyomot emlegetett a mai kettős brüsszeli robbantással kapcsolatban az ukrán titkosszolgálat főnöke. A tucatnyinál is több emberéletet követelő véres támadást kommentálva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a hibrid háborút folytató Oroszország is részese a történteknek. Előrebocsátotta, a világ majd az Iszlám Állammal fog megint előhozakodni, miközben nem zárható ki az orosz nyom sem, vélekedett az SZBU-főnök. (karpathir)

Hivatalos, 21 halott: A brüsszeli tűzoltóság szóvivője szerint a Zaventem reptéren és a metróban történt robbantásoknak legalább 21 halálos áldozata van. Egyelőre nem tudni, hogy melyik helyszínen hányan vesztették életüket. (index)

Készültségben a TEK: Miután Orbán Viktor kormányfő utasítására 2-esre emelték a magyar terrorkészültséget, a belügyminiszter utasítására Hajdu János főigazgató teljes készültségbe helyezték a Terrorelhárítási Központ állományát. Az utasítás szerint a TEK fokozza felderítési tevékenységét, megerősíti a terrorveszélyezettség szempontjából jelentős, kritikus infrastruktúrák védelmét, és a műveleti egységek megjelennek a legforgalmasabb közterületeken is. A közterületi jelenlét célja a nagy látogatottságú közlekedési csomópontok és létesítmények biztonságának erősítése. (index)

Tusk, az EU fel fog lépni a terror ellen: Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elnöke is elítélte a támadást, és részvétét fejezte ki az áldozatoknak, valamint hozzátartozóiknak. „Az európai intézményeknek Brüsszel ad otthont Belgium kormányának és népének nagylelkűségének köszönhetően. Az Európai Unió most viszonozza a szolidaritást és beteljesíti a szerepét, hogy segítse Brüsszelt, Belgiumot és egész Európát a terrorveszély elleni fellépésben” – fogadkozott Donald Tusk. (index)

Belügyminiszter: Még sincs belga-francia határzár. A Libération korábbi értesülésével ellentétben mégsem zárták le a belga-francia határt, a belügyminisztérium nem erősítette ezt meg, írja a Le Figaro. (index)

Hivatalos: 10-en meghaltak a metróban is-A brüsszeli tűzoltóság szóvivője szerint a reptéren történt két robbanásban 11 ember, a metróban 10 ember vesztette életét. (index)

Megerősítették az atomerőművek védelmét: Egész Belgiumban kivezényeltek rendőröket és katonákat. (index)

26 áldozat az első összesítés szerint: Az első hivatalos nyilatkozatok alapján készített összesítés szerint a brüsszeli támadássorozatban 26-an vesztették életüket, 11-en a repülőtéren, 15-en a metróállomáson, a sebesültek száma pedig 136.

Putyin együttműködést javasol: Részvétét nyilvánította az orosz elnök Fülöp királynak címezve a brüsszeli merényletek miatt – írta a Newsru.com. Vlagyimir Putyin elítélte a barbár támadást és nemzetközi együttműködésre szólított fel a terrorizmussal szemben. (index)


Kalasnyikovot találtak a reptéren:
Már korábban is érkeztek arról hírek, hogy lövéseket lehetett hallani a robbanások előtt a reptéren, de most az RTBF arról számolt be, hogy a hatóságok találtak is egy Kalasnyikovot. (index)

Rajtaütések folynak Brüsszelben: A belga napilap, a Le Soir szerint jelenleg folyamatban vannak rajtaütéses akciók Brüsszelben, de egyelőre semmilyen részletet ezekről nem tudni. Közben a Daily Mail bulvárlap már azt írja, hogy két férfit le is tepertek Brüsszel központjában. (index)

Már 34 áldozat is lehet: A Reuters és a belga RTBF is azt írja, hogy 34-re nőtt a merényletek áldozatainak száma. Az RTBF szerint a metróban 20-an, a reptéren 14-en haltak meg. Összesen 170 sérült is lehet. (index)

Egy fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás is történt – jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió: A csatorna tájékoztatása szerint a robbanóövet hatástalanítani fogják a tűzszerészek. A hatóságok találtak egy gyanús csomagot a Brüsszeli Egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják.
A VRT emellett arról is beszámolt, hogy kiürítették a Tihange település közelében található atomerőművet. Korábbi hírek szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél. (MTI)

Szögek voltak a bombában: A Zaventemben használt bombában szögek voltak, hogy még több áldozatot szedjenek. A szögeket megtaláltuk az áldozatok testében, ez megerősíti, hogy a támadók repeszbombát használtak – ­ nyilatkozta Marc Decramer, a leuveni Gasthuisbergi Egyetemi Kórház orvosa a VTM holland nyelvű belga tévének. (index)

Megrázó felvételek a reptéri robbanás utáni percekről: Csak saját felelősségére indítsa el!

Nagy erőkkel folyik a nyomozás, újabb merényletektől tartanak: Didier Reynders belga külügyminiszter az RTBF közszolgálati tévécsatornának azt mondta, hogy nagy erőkkel folyik a nyomozás a brüsszeli merényletek elkövetőinek előkerítésére, de a hatóságok attól tartanak, hogy további elkövetők tevékenykedhetnek a fővárosban. Mint mondta, a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy azonosítsák az elkövetőket és felderítsék azok segítői csoportjait. Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész korábban tett nyilatkozatában arra kérte rendőrök munkáját követő médiumok képviselőit, hogy a nagy erejű nyomozások sikere érdekében azonnal hagyjanak fel a helyszíni közvetítésekkel, és ne szolgáltassanak ki olyan információkat, amelyeket a lehetséges, vagy a szökésben lévő elkövetők is használni tudnak. (index)

Kiürítik az EU Tanács egyik épületét
: Most mondták be a hangosbemondóban az európai uniós Miniszterek Tanácsában, hogy kiürítik a Maelbeek metrómegállóhoz közelebb eső épületüket. Én két házzal arrébb ülök. Az utca túloldalán az Európai Bizottság főépületét délután háromkor kezdték evakuálni. Csak gyalog lehet elhagyni az épületet. A biztonsági szolgálat nem fűzött magyarázatot az intézkedéshez Ideje otthonról követni tovább a híreket. (index)

Az EU külügyi biztosa nem bírt könnyeivel

Az index.hu videós összefoglalója:

212 sérült lehet összesen: A brüsszeli tűzoltók szerint összesen 212-en sérültek meg a reptéren és a metróban. Közülük 30 ember állapota életveszéléyes, 96-an súlyosan, 86-an könnyebben sérültek meg, írja az NBC. (index)

Itt az első fotó az elkövetőkről: A brüsszeli ügyészség megerősítette, hogy valószínűleg a képen látható két sötét ruhás férfi volt a két öngyilkos merénylő, míg a világos kabátost keresik.

7f3899e9-a1ee-41a7-9eb9-2ba4b9159e1d 800

Fehérorosz állampolgárok a brüsszeli elkövetők? A szíriai és tunéziai sajtó arról írt, a brüsszeli elkövetők fehérorosz állampolgárok voltak, akik áttértek az iszlám hitre – mondta Sógor Dániel történész az M1-nek.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a brüsszeli merényletekért: A terrorszervezethez közel álló hírügynökséggel, az AMAQ-val azt közölték: “Az Iszlám Állam harcosai merényletsorozatot hajtottak végre robbanóeszközökkel és bombamellényekkel kedden, a célpont a belga főváros reptere és a központi metróállomás volt.”

Szögek lehettek az egyik bombában: A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren – adta hírül a VTM belga közszolgálati televízió, ám az információit hivatalosan nem erősítették meg. (origo)

 

mti/index/bbc/hvg/karpathir/origo/