Alkotmánymódosítás is lehet a brüsszeli terror miatt


Továbbra is érvényben marad Magyarországon a kettes fokozatú terrorkészültség a brüsszeli merényletek miatt. Emiatt például sokkal több rendőr lesz az utcákon, a TEK pedig teljes riadókészültségben marad – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök arról is beszélt, az alkotmánymódosítás is téma lesz a kormányülésen.

Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornán az operatív törzs ülése után szerda reggel. Orbán Viktor elmondta, hogy a Belügyminisztériumban tartott megbeszélésen a keddi, brüsszeli robbantások miatt áttekintették a biztonsági helyzetet és meghozták a szükségesnek ítélt intézkedéseket. Fenntartják a kettes terrorfokozatot és a Terrorelhárítási Központ (TEK) teljes riadóját, fokozott rendőri készültséget rendeltek el Magyarország egész területére, valamint továbbra is érvényben tartják a migrációs válsághelyzetet – ismertette a kormányfő, aki utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarországnak technológiai fejlesztéseket kell végrehajtania, fel kell zárkóznia azokhoz az országokhoz, amelyek a legjobb technikai felkészültségű titkosszolgálattal rendelkeznek. “Technológiákat fogunk vásárolni, képzéseket, oktatásokat fogunk tartani” – mondta.

Hozzátette: a lakosság mindebből azt tapasztalja majd, hogy sok rendőrt fog látni, valamint bizonyos helyeken – különösen a repülőtéren – páncélozott eszközöket is. Az utcákon járőröző katonai rendészekkel lehet majd találkozni, és a hatóságok figyelik “az információ továbbítására használatos eszközöket”. A miniszterelnök azt kérte, hogy a lakosság fogadja türelemmel az intézkedéseket, és működjön együtt a hatóságokkal.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a keddi robbantások célpontja nem Belgium volt, hanem Európa, ezért úgy kell tekinteni, hogy a támadás Magyarország ellen is irányult, de szerencsére nem Magyarország területén történt.

Mivel azonban Magyarország is az Európai Unióhoz tartozik, fel kell készülni a veszélyre, és itt is minden szükséges intézkedést meg kell hozni

– mondta.

mti