Eljárást indított az ukrán főügyészség a Szavcsenko-perben részt vevő orosz bírók és ügyészek ellen


Az ukrán főügyészség büntetőeljárást indított azon orosz bírók és ügyészek ellen, akik részt vettek a Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő elleni – Kijev szerint jogellenes – perben – közölte Vladiszlav Kucenko ügyész szerdai sajtótájékoztatóján.

A 112.ua ukrán hírtévé tudósítása szerint összesen három bíró és három ügyész ellen indítottak eljárást, előbbiekkel szemben azért, mert “tudatosan igazságtalan ítéletet hoztak”, utóbbiakkal szemben pedig azért, mert “jogtalanul indítottak büntetőeljárását” az ukrán katonanő ellen.

Kucenko kifejtette, hogy az ukrán főügyészség átadja a büntetőeljárás megindításáról a hivatalos értesítést az orosz félnek.

Amennyiben pedig Oroszország nem hajlandó kézbesíteni azokat az érintett bíróknak és ügyészeknek, azzal Ukrajnának jogalapot biztosít arra, hogy az Interpolnál körözést kezdeményezzen az eljárás alá vont személyek ellen, majd pedig távollétükben ítéletet hozzon velük szemben.

Az ügyész tájékoztatta a sajtót arról is, hogy a főügyészség a hónap végéig eljárást kezdeményez a bíróságon Ihor Plotnickij luganszki felkelő vezető ellen Szavcsenko elrablása ügyében.

Kucenko szerint két lehetséges megoldása van annak, hogy Szavcsenko visszatérhessen Ukrajnába. Az egyik a politikai megoldás, azaz fogolycsere vagy más egyezség révén. A másik a jogi út:

a bíróság döntésének hatályba lépése után a katonanő kiadása Ukrajnának, hogy ott töltse le büntetését.

Hozzátette, Kijev arra számít, hogy politikai megoldás születik Szavcsenko hazatérésének kérdésében.

A pilótanőt – akit az utóbbi időben Ukrajnában társadalmi célú hirdetésekben biztosítanak szeretetükről, támogatásukról és buzdítanak kitartásra rokonai, valamint művészek, tudósok és más ismert személyiségek – 22 évi szabadságvesztésre ítélte kedden az oroszországi Donyeck városi bírósága.

mti