Első ízben ismerte el Moszkva, hogy orosz különleges alakulatok működnek Szíriában


Szíriában ténylegesen orosz különleges alakulatok (Specnaz) működnek – közölte szerdán Alekszandr Dvornyikov vezérezredes, az orosz katonai kontingens vezetője Szíriában az Interfax hírügynökséggel. Moszkva ezzel első ízben ismerte el, hogy szárazföldi csapatokkal vesz részt a harcokban.

“Nem fogom véka alá rejteni, hogy Szíria területén különleges alakulataink egységei is tevékenykednek. A létesítmények előzetes felderítését végzik az orosz légierő csapásai számára, a távol eső térségekben a harci repülőgépek célra irányításával foglalkoznak, illetve más különleges feladatokat oldanak meg”

– mondta Dvornyikov egy interjúban a Rosszijszkaja Gazeta című lapban.

“Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Szíriában az Egyesült Államok és más, a Washington vezette koalícióhoz tartozó országok hadseregeinek hasonló alakulatai is különböző feladatokat hajtanak végre”

– emlékeztetett az orosz vezérezredes.
Dvornyikov hozzátette, hogy a Szíriában lévő orosz katonai tanácsadók taktikai szinten is dolgoznak, vagyis szíriai kollégáiknak segítséget nyújtanak a terroristák elleni harci műveletek kitervelésében és végrehajtásában, illetve az orosz haditechnika kezelésének elsajátításában is.
A katonai kontingens vezetője elmondta továbbá azt is: Oroszország Szíriában elegendő erőket hagy hátra ahhoz, hogy felügyeljék a tűzszünetet és biztonságosan működhessen a Latakia tartományban lévő Hmeimim orosz katonai támaszpont, illetve a tartúszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán közölte, hogy nem fogja kommentálni a sajtóban megjelent olyan híreszteléseket, amelyek szerint már egy hatodik orosz katona is életét vesztette Szíriában. “Nem hallottam erről semmit” – jelentette ki a szóvivő újságírók előtt.

“Nem tudok semmit sem azokról a szervezetekről, amelyek ezt közölték, illetve arról sem, hogy milyen tényeken alapszik ez az értesülés” – tette hozzá.

Néhány sajtóértesülés korábban a Conflict Intelligence Team aktivista hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy egy hatodik orosz katonát is megöltek Szíriában.

mti