Gerascsenko, a kivétel


A minszki kontaktcsoport politikai alcsoportján Irina Gerascsenko képviseli Ukrajnát.

Nincs ebben semmi különös, hisz eddig is ő képviselte, viszont Oroszország nemrég nemkívánatos személynek minősítette és nem engedi be a területére. És hogy ennek mi köze Gerascsenko minszki utazásához, miközben az Fehéroroszországban van? Éppen csak annyi, hogy Oroszországnak és Fehéroroszországnak közös listája van a nemkívánatos személyekről. Vagyis ha valakit nem engednek be az egyik országba, akkor a másik ország automatikusan szintén kitiltja. Gerascsanko szerint csupán provokáció, hogy Oroszország nem engedte meg, hogy a területére utazzon.

„Úgy tűnik, én vagyok az egyetlen ember, akit Oroszországból kitiltottak, de Minszkbe viszont beengedtek. Oroszországnak és Fehéroroszországnak közös adatbázisa van a nemkívánatos személyekről, ez a kitöltendő adatlapon is rajta van és a határőrök is ezt állítják”

– írta a Facebook oldalán. Szavai szerint Fehéroroszország egyelőre még nem vitte be a közös adatbázisba a nevét. Úgy gondolja, hogy ez az egész Szavcsenko ukrán pilótanő tárgyalásával van összefüggésben és így akarták megakadályozni, hogy a bíróságra utazhasson. Egyébként a politikust 2021-ig tiltották ki Oroszországból.