Ma ismét ülésezik a minszki kontaktcsoport


Porosenko a mobilizáció keretszámainak csökkenéséről beszél, és ez mindenképpen jó jelnek tűnik a donbásszi helyzetet illetően. Ilyen körülmények között a tárgyalásoknak is jobban kell haladnia – írja az Unian.

Roman Beszmertnij, a háromoldalú kontaktcsoport politikai alcsoportjának ukrán képviselője beszélt arról, hogy milyen témákról tárgyalnak a március 23-i ülésen. Elsősorban a választásokról, az átmeneti igazságszolgáltatásról, Szavcsenko ítéletéről és egyéb biztonsági kérdésekről lesz szó.

„A mai ülésen a biztonsági alcsoporttal együtt napirendi pontként lett kitűzve a biztonsági ellenőrzések kérdése, hogy megállapítsuk kinek kell meghatározni eléggé biztonságos-e választásokat tartani, vagy más politikai folyamatokat levezetni a jelenlegi körülmények között”

– mondta Beszmertnij.

„A második kérdés az átmeneti igazságszolgáltatás. Van egy dokumentum, ami meghatároz bizonyos kereteket és elveket. Átmeneti igazságszolgáltatásról, amnesztiáról, és további fogolycserékről is tárgyalunk”

– magyarázta Beszmertnij. A megbeszélésre teljes mértékben kihatással lesz Nagyija Szavcsenko, ukrán pilótanő Oroszországban meghozott ítélete.