Migránsok Idomeniben: “Ha nem tudunk továbbmenni, itt akarunk meghalni”


Szerdán több száz migráns tüntetett a görög-macedón határon fekvő idomeni átkelőnél. A legtöbb humanitárius szervezet attól tart, hogy elszabadul az erőszak: éjjel el is kezdték hazaküldeni munkatársaikat.

A határzár ellen tiltakozó emberek eltorlaszolták a síneket, és az ételosztást is akadályozták. Előző este a kilátástalan helyzetükön feldühödött migránsok nem ették meg a vacsorát, és másokat is akadályoztak abban, hogy megegyék ételadagjukat. Azt mondták: ha nem tudunk innen továbbmenni, akkor mindannyian itt akarunk meghalni.

Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője azt mondta a kialakult helyzetről: ”

Az emberek elkeseredettsége olyan szintre jutott, hogy akár maguknak is képesek ártani.”

Idomeniben jelenleg több mint 13 ezren várnak arra, hogy továbbmehessenek észak felé. Legtöbbjük Németországba szeretne eljutni.
Kisebb tüntetések voltak három égei-tengeri görög sziget regisztrációs központjában is. Ott az Európai Unió és Törökország közötti egyezmény életbe lépése óta gyakorlatilag fogva tartják a migránsokat.

Az egyezmény értelmében március 20-ától kezdve minden Törökországból illegálisan érkezett migránst visszatoloncolnak. Több segélyszervezet szerint elhamarkodott a megállapodás életbe léptetése. Szerintük a gyakorlati megvalósítás kidolgozatlan.

Az UNHCR abbahagyta a migránsok regisztrációs központba szállítását Leszboszon, mert további mozgásszabadságuk nincs biztosítva.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet sem hajlandó tovább dolgozni a leszboszi hotspotban. Egy norvég humanitárius szervezet, a Norvég Menekülttanács szerdán szintén bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Híosz szigetén az EU-török megállapodás miatt.

Marie Elisabeth Ingres, az Orvosok Határok Nélkül helyi vezetője szerdán azt mondta: “Nem leszünk eszközök a tömeges kitoloncolásban. Nem kívánunk olyan rendszer részeivé válni, amely nincs tekintettel a védelemre szoruló migránsok és menedékkérők humanitárius szükségleteire.”

Az Orvosok Határok Nélkül folytatja munkáját a saját maga által felállított mantamadoszi központban, ahol elsősegélyben részesítik a rászorulókat. Emellett a szervezet továbbra is segít a tengeren bajba jutott embereken, és mobil orvoscsoportjai is dolgoznak – írja az MTI.