Szegényebbek lettek az önkormányzatok


Olekszandr Klimenko volt miniszter szerint a kormány alaposan kilökött az önkormányzatokkal az adónemekből befolyó pénzek átcsoportosításával.

2015 januárjától a személyi jövedelemadónak csupán a 75 százaléka marad helyben, annak egynegyede a központi büdzsébe vándorol. Az egykori pénzügyminiszter számításai szerint ezzel havonta 3 milliárd hrivnya kár éri a helyi szintű költségvetéseket. Az elvonás pótlására kitalált gépjárműadó, az ingatlanadó és az egyes jövedékin termékek pluszadója a kiesésnek csupán az egyharmadát jó, ha fedezik.

Klimenko szerint a kormány csupán populizmussal foglalkozik, amikor azt állítja, hogy 30 milliárd hrivnyával több bevételük volt az önkormányzatoknak, mint 2014-ben.

Az ex-miniszter szerint ez csak annak köszönhető, hogy rekordnagyságú volt az infláció, s sokat romlott a hrivnya értéke.
Az egykori miniszter gazdasági számításokkal támasztotta alá, hogy a valóságban a helyi büdzsék bevétele 5,3 százalékkal esett vissza, ami közel 35 milliárdos kiesésnek felel meg.