Porosenko pártja Hrojszmant javasolta új kormányfőnek


Volodimir Hrojszmant, az ukrán parlament jelenlegi elnökét javasolta az ukrán államfő mögött álló parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltnek a képviselőcsoportoknak a kormányválság megoldására összehívott csütörtöki egyeztetésén Kijevben.

Erről Viktorija Szjumar, Arszenyij Jacenyuk mostani miniszterelnök Népi Front pártjának frakcióvezető-helyettese tájékoztatta az újságírókat.

Viktorija Szjumar beszámolt a sajtónak arról is, hogy a Népi Front cserébe saját parlamenti alelnökét, Andrij Parubijt kívánja látni a házelnöki poszton.

Hrojszman miniszterelnöki jelölését Szjumar szavai szerint a jövő hétfői frakcióülésen vitatja meg a Népi Front. Előrebocsátotta, hogy mielőtt támogatnák Hrojszmant, pártja szeretné látni a kormány cselekvési tervét és az új koalíciós szerződést.

Jurij Lucenko, Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezetője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy ha a jövő héten nem oldódik meg a kormányválság, akkor nem marad más lehetőség, mint előrehozott parlamenti választásokat kiírni Ukrajnában.

Egyes sajtóforrások arról számoltak be, hogy Hrojszman szeretné meghívni kormányába Ivan Miklos volt szlovák miniszterelnök-helyettest és pénzügyminisztert. Az lb.ua ukrán hírportál szerint a szlovák politikus egyébként már több mint egy éve Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter tanácsadójaként dolgozik.

mti