Abdeslam most már mégis inkább Franciaországnak adatná magát ki


A tavaly november 13-i párizsi terrormerénylet egyik fő gyanúsítottja, Salah Abdeslam nem kíván együttműködni a belga rendőrséggel, és azt akarja, hogy mielőbb adják át a francia hatóságoknak – közölte Abdeslam ügyvédje, Sven Mary a CNN szerint, a BBC pedig úgy interpretálja a hírt, hogy „nem fog harcolni a kiadatása ellen”.

Ez azért érdekes fejlemény, mert eddig úgy lehetett tudni, hogy Abdeslam elutasítja a Franciaországnak való kiadatását.

Abdeslamot múlt pénteken kapták el Brüsszel Molenbeek nevű kerületében, négy nappal a keddi brüsszeli terrortámadások előtt. Az elfogása után bejelentette, hogy bepereli a párizsi ügyészt, François Molins-t, amiért szerinte megsértette a nyomozati titoktartást azzal, hogy elmondta:

Abdeslam bevallotta, hogy fel akarta robbantani magát tavaly november 13-án Párizsban, de meggondolta magát.

Ügyvédje szerint Abdeslam együtt akart működni a belga hatóságokkal, ám most a kiadatását kérik.

Az MTI eközben azt írja, hogy

ügyvédje szerint Abdeslamnak nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban.

Sven Mary azt állítja, hogy a támadásokat követő megbeszélésből az derült ki, Abdeslam nem működött együtt a keddi brüsszeli öngyilkos merényletek elkövetőivel.
Ennek ellentmond, hogy az elkövetők közül Najim Laachraouival egészen biztosan közeli kapcsolatban voltak. Ők ketten megfordultak Budapesten is, a magyar–osztrák határon pedig egyszer még a rendőrök is feltartóztatták őket, ám továbbmehettek, miután meggyőzték a hatóságokat arról, hogy csak turisták. Ahogy írtuk, Laachraoui ekkor épp Szíriából tért vissza, és menekültnek adta ki magát.

Abdeslam jött érte autóval, és vitte vissza Brüsszelbe.