Az oroszok politikai elfogultsággal vádolják az Ukrán Labdarúgó Szövetséget


A csütörtöki barátságos mérkőzésen Ciprust, a hétfőin pedig Walest fogadó ukránok 25 fős keretébe ezúttal egyetlen olyan játékos sem került be, aki orosz klubcsapatban futballozik. Az egyik legnevesebb hiányzó Jevhen Szeleznyov: a csatár gólt szerzett tavaly ősszel a 2-0-s hazai sikert hozó ukrán-szlovén Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzésén. Akkoriban még az ukrán Dnipro csapatában szerepelt, majd az orosz Kubany Krasznodarba igazolt.

Az orosz szövetség (RFSZ) tiszteletbeli elnöke, Vjacseszlav Koloskov a Szport Ekszpressz című lapban kijelentette:

az ukrán válogatott összeállítása az állami politikát tükrözi.

Reakciójában az FFU leszögezte, hogy a játékosokat kizárólag a teljesítményük alapján választották ki, politikai okok nem játszottak közre a névsor összeállításában.

Az ukránok egyik legígéretesebb fiatal játékosának tartott Olekszandr Zincsenko ügye is vihart kavart ezen a héten: előbb megkérték, hogy utazzon Kijevbe, végül mégis kimaradt az U21-es keretből. Az FFU mindezt vírusos megbetegedéssel indokolta, orosz klubcsapata, az FK Ufa viszont állítja, hogy teljesen egészséges.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014-ben tört ki az ukrán haderő és az oroszbarát szakadárok között. Kijev és a Nyugat azzal vádolják Moszkvát, hogy a Krím félsziget annektálása után katonákat vezényelt Kelet-Ukrajnába, az orosz kormány azonban ezt következetesen tagadja. A politikai feszültségek mellett megszűntek a közvetlen repülőjáratok a két ország között, és a kereskedelem is jelentősen visszaesett.

mti