Keskeny Ernő a magyar–ukrán viszonyokról


Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet terjedelmes interjút adott az egyik ukrán portálnak. Magyarország ukrajnai fődiplomatája az elmúlt időszakban már többször is megszólalt az ukrán médiában, sőt, nemrég egy főzős reggeli műsorban is felbukkant.

Ebben a mostani interjúban elöljáróban ismertette, hogyan került kapcsolatba a külügyi misszióval. A magyar külügyminisztériumban kezdte szakszolgálatát, ahol 1991 májusában az ő feladata volt előkészíteni Leonyid Kravcsuk akkori budapesti útját. Később is kapcsolatban maradt az ukrajnai ügyekkel, így nem volt meglepő, amikor nagykövetté nevezték ki, hiszen a magyar–ukrán kapcsolatok avatott szakértőjének számít.

Az idézett interjúban emlékeztet az 1991 decemberében tartott referendumra, ahol

a kárpátaljaiak 78 százaléka mondott igent az önállóságra, s a Beregszászi járásban élők 82 százaléka támogatta az autonómiát, amit azonban azóta is ignorál a mindenkori kijevi vezetés.

Keskeny Ernő felidézte, Magyarország az elsők között volt, akik elismerték Ukrajna függetlenségét, s elsőként nyitottak külképviseletet az ukrán fővárosban.

Jelenleg három külképviselet működik Ukrajnában – Kijevben, Ungváron és Beregszászban –, de Lembergben és Ivano-Frankovszkban tiszteletbeli magyar konzuli szolgálat is van. Volt még Luganszkban és a Krímen is, de az ismert körülmények miatt ez megszűnt. Ugyanakkor elmarasztaló hangon kifogásolta, hogy Ukrajna már másfél éve nem küld nagykövetet Budapestnek, ami árt a jószomszédi kapcsolatoknak.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a kijevi hatalomnak több erőfeszítést kellene tennie a kedvező beruházási körülmények biztosítása érdekében, mindenekelőtt békét és stabilitást volna szükséges kialakítani az országban, mert a bizonytalan helyzet miatt a tőke elkerüli Ukrajnát. Ám még a válság ellenére is 10 nagy magyar vállalat rendelkezik ukrajnai érdekeltséggel, emelte ki a diplomata. Hozzátette,

üzleti fórumokkal igyekeznek fejleszteni a két ország közötti kapcsolatokat.

Keskeny Ernő emlékeztetett arra a nagy volumenű segítségre is, amit Magyarország nyújt a válságos helyzetbe került országnak. Ismételten nyomatékosította, Magyarország tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását, s annak integritásában, európai közeledésében érdekelt.

A nagykövettel készült korábbi interjút IDE kattintva olvashatja el.