Matl Péter kárpátaljai szobrászművész munkáiból nyílt kiállítás Budapesten


Matl Péter kárpátaljai szobrászművész, a Vereckei honfoglalási emlékmű alkotója munkáit mutatja be a Haza címmel szerdán nyílt kiállítás a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Matl Péter szobrászművész az utóbbi 20 évben többnyire köztéri alkotásokat készített, munkái megtalálhatók Magyarország több városában, valamint Ukrajnában, Ausztriában, Csehországban, Svédországban, Franciaországban, Japánban, Németországban, Brazíliában, Szlovákiában és az Amerikai Egyesült Államokban is – mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a kiállítás megnyitóján.

A művész alkotásait főként fából, kőből, bronzból készíti, fő művei a Vereckei-hágónál álló, a magyar honfoglalás millecentenáriumára készült emlékműve, valamint az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékmű, amelyek képei a tárlaton is láthatók.

Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a művész alkotásai a világ sok szegletében hirdetik a magyar emberek tehetségét, kitartását és szorgalmát, a vereckei emlékmű pedig az évek alatt a kárpátaljai magyarság egyik jelképévé vált.

A most kiállított festményei, szobrai szűk keresztmetszetet adnak munkásságáról, de összefoglalják és bemutatják a munkáira jellemző monumentalitást, és annak lehetőségét, hogy alkotásai “képesek legyenek uralni a tereket”

– értékelte a kiállítási anyagot Mihály Gábor Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész.
Mint mondta, a szobrász az elmúlt húsz év alatt rátalált arra a formai nyelvre, amelyen keresztül közvetíteni tudja saját művészi arculatát, magyar örökséget, gyökereit és kultúráját.
Matl Péter 1960-ban született munkácsi pedagógus családban, az Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskolában kerámia szakon végzett, 1980 után gimnáziumi tanárként helyezkedett el, valamint a Kárpátaljai Megyei Képzőművészeti Vállalat alkalmazásába került. Ekkor főként festészettel, rajzolással és kerámiázással foglalkozott, a katonaságnál eltöltött évei alatt azonban szobrászi tevékenységét bontakoztatta ki.

Az utóbbi 20 évben többnyire köztéri megrendeléseket kapott, amelyek közel állnak a szívéhez, legkedvesebb témája a család, valamint azoknak az ősi ornamentikáknak a megformálása, amelyek szorosan kötődnek a magyarság kultúrájához.

Ezeket a motívumokat tudatosan építi bele alkotásaiba.
Kárpátalján 2014-ben megalapította a Pro Arte-Munkács művészeti civil szervezetet, amely a helyi magyarság megmaradásáért dolgozik, kiállításokat és szobrásztáborokat szervez. Tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának, valamint az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetségnek.

mti