Súlyos csapás érte az EU-Törökország megállapodást


Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) bejelentette: nem vesz részt a menekültek Törökországba toloncolásában. Ugyan az EU megállapodott a törökökkel, arról, hogy miként fogják végrehajtani a menekültek kitoloncolását, nincs hír. Még a görögök sem tudják, akik egyre nehezebben kezelik a gyarapodó tömeget.

Komoly csapás érte az Európai Uniós és Törökország közötti megállapodást a menekültekről, miután a legnagyobb segélyszervezetek bejelentették, hogy nem működnek együtt Brüsszellel annak végrehajtásában – közölte a brit Guardiannel egy magas rangú görög tisztviselő, aki szerint egyelőre nem világosak a paktum működési feltételei sem.

Az UNHCR azzal indokolta tevékenységének beszüntetését a görög szigeteken felállított befogadóállomásokon, hogy azok a közelmúltban „fogva tartó” állomásokká alakultak, ahonnan a migránsokat előbb-utóbb visszatoloncolják Törökországba. Az ENSZ segélyszervezete után nem sokkal az MSF is hasonló bejelentést tett. A nemzetközi orvosszervezet közlése szerint nem szeretne részt venni a tömeges kitoloncolásban, mert szerintük az ellentmond a nemzetközi jognak.

Melissa Fleming, az UNHCR szóvivője közölte: „az UNHCR nem részese az Európai Unió és Törökország megállapodásának és nem vesz részt a visszatoloncolásban vagy fogva tartásban.

Marie Elisabeth Ingres, az MSF görögországi missziójának szóvivője szintén közleményt adott ki. „Nem hagyjuk, hogy a támogatásunkat tömeges kitoloncolásra használják fel és visszautasítjuk, hogy egy olyan rendszerrel működjünk együtt, amely nincs tekintettel a menedékkérők és migránsok humanitárius igényeire” – áll az erősebb hangvételben megírt kommünikében.

Az elmúlt egy év során több mint egymillió ember érkezett Törökországon keresztül Görögországba, ahonnan Európa belseje felé folytatták útjukat. Ezt az áradatot próbálja lefékezni az Európai Unió azzal, hogy a törökökkel kötött megállapodás értelmében a menedékkérők nagy részét vissza fogja toloncolni Törökországba.

ATV nyomán