400 terrorista kész arra, hogy vérbe borítsa Európát


Négyszáz, a merényletek megtervezésében szabad kezet kapott harcossal, a brüsszeli és párizsi csoportokhoz hasonló, egymásba fonódó terrorsejtekkel akarja vérbe borítani Európát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet – jelentették ki magas rangú tisztségviselők az AP amerikai hírügynökségnek.

A tisztségviselők, köztük európai és iraki hírszerzők, valamint a dzsihadista hálózatokat figyelemmel követő egyik francia törvényhozó szerint az iszlamisták nemcsak Szíriában és Irakban, de esetleg az egykori keleti blokk területén is létrehoztak kiképzőtáborokat, hogy lecsaphassanak nyugati célpontokra.

Mielőtt egy rendőrségi akcióban megölték volna, a november 13-i párizsi merényletek kitervelője azt állította, hogy egy 90 fős, különféle nemzetiségű harcosokból álló csoporttal lépte át Európa határait, amelynek tagjai aztán szétszóródtak a szélrózsa minden irányába.
A hatóságok az erőfeszítések ellenére egyelőre tehetetlenek az AP által megszólaltatott tisztségviselők szerint.

A novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, Salah Abdeslam tavaly sikeresen kicsúszott a francia hatóságok hálójából, majd egy új csoportot szervezett a belga főváros arab negyedében, a dzsihadisták fellegvárának számító Molenbeekben, ahol ő is felnőtt. Abdeslam egy percig sem ült a babérjain, hanem ismét tervezésbe fogott – mutattak rá belga tisztségviselők.

Többen attól tartanak, hogy hasonlót tesz most az az egyelőre azonosítatlan, fehér kabátos férfi, akit az öngyilkos merénylők közelében vettek fel a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái, és aki a hatóságok szerint ugyancsak részt vehetett a 31 halálos áldozattal és 270 sebesülttel járó keddi merényletek kiötlésében.

Becslések szerint az Iszlám Állam 400-600 dzsihadistát képezhetett ki külföldön végrehajtandó támadásokra, miközben összesen 5000 európai távozott Szíriába. “Az az igazság, hogy ha pontosan tudnánk, mennyien vannak, nem történnének meg ezek a merényletek” – állította Nathalie Goulet francia szenátor, a dzsihadista hálózatok követésével foglalkozó bizottság egyik vezetője.

Egy magas rangú iraki hírszerző szerint a párizsi merényleteket is elkövető terrorsejt tagjai szétszóródtak Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Dániában és Svédországban. Nemrég pedig újabb csoport érkezett Törökországon keresztül – állította.

A különleges egységekben a vezető szerepet általában franciaajkú, észak-afrikai, franciaországi és belgiumi kapcsolatokkal rendelkező egyéneknek szánják – magyarázta. Olyanoknak, mint Abdeslam, vagy a brüsszeli merényleteket elkövető Bakraoui fivérek. A belgiumi születésű Ibrahim és Khalid El Bakraouit az elmúlt évig csak kisstílű bűnözőkként ismerték a holland és belga hatóságok.

A török hatóságok azonban szerdán közölték, hogy Ibrahimot tavaly júniusban elfogták a szíriai határ közelében, és Hollandiába deportálták. Ankara akkor figyelmeztette a belga és a holland tisztségviselőket, hogy egy dzsihadistával van dolguk. A hollandok ennek ellenére úgy döntöttek, hogy elengedik a férfit, mivel nem volt elég bizonyítékuk a szélsőségesekkel fentartott kapcsolatára.

mti