Emlékest az ukránok egyik legkiválóbb költőjéről


Emlékestet szervezett a miskolci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat Tarasz Sevcsenko születésének 202. évfordulója alkalmából.

Az ukrán humanista költő, prózaíró, festő és grafikus a Kijevi kormányzóság Morinci falujában született, jobbágy szülőktől. 1832-ben Szentpétervárra került mesterséget tanulni, ahol – kitűnvén szellemi képességeivel – a költő Zsukovszkij és Brjullov festő közbenjárására felszabadították a jobbágyi rendből, és 1838-ban felvették a festőakadémiába.

A festészet mellett különös vonzalommal viseltetett a költészet iránt és szorgalommal művelte azt, egymás után írva bánatos, mélységes érzelmű költeményeket anyanyelvén, az ukrán nyelven – írta a minap.hu.

Kavkaz című költeménye miatt, melyben egy barátját énekli meg, akit szabad gondolkodása miatt a Kaukázusba számkivetettek, őt is ez a sors érte. 1847-ben internálták az Orenburgi kormányzóságba, és csak 1857-ben kapta vissza szabadságát, különösen Tolsztoj grófnő közbenjárására. Visszatérve Szentpétervárra, betegeskedni kezdett, és egészen haláláig nem állt helyre egészsége.

Az ukránok egyik legkiválóbb költőjére a miskolci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat emlékesttel, s az ahhoz kapcsolódó koncerttel és állófogadással emlékezett.