“Kárpátalja egyik fenntartója jelenleg a magyar kormány”


Jelenleg elmondható, hogy a magyarok, és a magyar kormány az egyik fenntartója Kárpátaljának – mondta Soltész Miklós a Rádió Orientnek, aki a Karitatív Tanács (KT) elnökeként is próbál segíteni a Kárpátalján élőkön. A szervezet ezzel, és a migránsválsággal kapcsolatos munkájáról is beszélt az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Nemcsak a magyarok, de a más nemzetiségűek helyzete is szinte reménytelen Kárpátalján, ahol az árak és a megélhetéshez szükséges források nagysága megegyezik az itthoniakkal, ám az emberek csupán 10-15-20 ezer forint értékű fizetést visznek haza havonta.

“Szorgos emberekről van szó, akikben ott a félelem, hogy bármikor elvihetik őket katonának, vagy elveszíthetik állásuk. Sokan dolgoznak közülük Magyarországon”

– fejtette ki Soltész Miklós.

Jelenleg elmondható, hogy a magyarok, és a magyar kormány az egyik fenntartója Kárpátaljának, a támogatásokból nem csak az ott élő magyarok, hanem más nemzetiségek is részesülnek

– mondta Soltész. Ezért is tapasztalható, hogy a magyar kormány által támogatott iskolákba egyre több ukrán és ruszin gyerek is jár, de a különböző karitatív adományoknál sem válogatják meg, hogy azt milyen nemzetiségű ember kapja – mutatott rá a politikus.

A szintén mindenki számára nyitott népkonyhák előtt hosszú sorok kígyóznak ételre várva. Ezek fenntartása vegyes, van, melynek működését magyar önkormányzatok segítik, de az egyházaknak is vannak étkeztető helyeik.

Orientpress nyomán