Kerry Brüsszelben: El fogjuk puszítani az Iszlám Államot


John Kerry amerikai külügyminiszter Brüsszelben flamand nyelven is azt mondta, hogy “brüsszeli vagyok” és közölte, nem nyugszanak, amíg el nem törlik a Föld színéről az Iszlám Államot.

Amerikai állampolgárok is vannak a három nappal ezelőtti brüsszeli terrortámadások halálos áldozatai között – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Brüsszelben, ahova azért érkezett, hogy kifejezette részvétét az ország lakosságának.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető nem pontosította, hány amerikai áldozatról tudnak. Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő azonban legkevesebb két halottról számolt be.

“Az Egyesült Államok önökkel együtt gyászol és önökkel együtt imádkozik azokért, akiket kegyetlenül elvettek tőlünk és azokért, akik megsebesültek ezekben az aljas támadásokban”

– mondta az amerikai diplomácia vezetője, miután megbeszélést folytatott Charles Michel belga kormányfővel.

“Az Egyesült Államok határozottan kiáll Belgium és Európa nemzetei mellett ebben a tragédiában” – szögezte le John Kerry, a szolidaritásvállalást azzal is hangsúlyozta, hogy franciául és flamand nyelven is kijelentette: “brüsszeli vagyok”. Kerry hozzátéve, hogy nem fogják mérsékelni a terrortámadásokat magára vállaló Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc intenzitását.

“Van egy üzenetünk azok számára, akik végrehajtották vagy megihlették a támadásokat itt, vagy Párizsban vagy Ankarában vagy Tuniszban vagy San Bernardinóban vagy máshol: ‘Nem fogunk megijedni. Nem fogunk elrettenni. Nagyobb eltökéltséggel és nagyobb erővel fogunk visszatérni, és nem nyugszunk, amíg el nem töröljük a nihilista meggyőződéseiket és gyávaságukat a Föld színéről'”

– mondta a külügyminiszter, aki felajánlotta országa támogatását a tettesek felelősségre vonásában és a terrorizmus elleni harcban.

A belga miniszterelnök megköszönte Kerrynek, hogy ellátogatott Brüsszelbe. “Nagyon fontos számunkra, hogy támogatásukról biztosítottak minket” – mondta.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter arról számolt be csütörtök este, hogy a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette és 316-an megsebesültek a két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban. A tárcavezető tájékoztatása szerint 121 embert még kórházban ápolnak, közülük 63-an intenzív ellátásra szorulnak.

A BBC összesítése szerint az áldozatok között az eddigi ismeretek szerint három holland, két amerikai, egy brit és egy kínai állampolgár is volt, korábban szó esett egy perui és egy marokkói áldozatról is.

mti