Lavrov nem vetette fel Kerrynek a szankciók visszavonásának kérdését


Nem vetette fel az Oroszország ellen (az ukrajnai beavatkozása miatt) bevezetett nyugati szankciók visszavonásának kérdését Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sem a német, sem az amerikai hivatali partnerének – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Az orosz diplomácia vezetője szerdán Frank-Walter Steinmeiert, csütörtökön pedig John Kerryt fogadta hivatalában. Zaharova szerint a gazdasági büntetőintézkedéseket a nyugati országok mondvacsinált indokokkal vezették be, anélkül, hogy konzultáltak volna Moszkvával, ezért azok visszavonását is egymással kellene megtárgyalniuk.

Az orosz külügyi szóvivő elmondta, hogy Lavrov és Kerry találkozója csaknem négy órán át tartott és azon az orosz-amerikai kapcsolatok áttekintése mellett részletesen megvitatták az „Ukrajnán belüli válság” és a szíriai rendezés körüli helyzetet, valamint több más nemzetközi kérdést is.
Kerry a Twitteren közölte, hogy hosszas megbeszélést folytatott Lavrovval Szíriáról és Ukrajnáról.

Az amerikai diplomácia vezetője a találkozót „hatékonynak” tárgyalópartnerét pedig „fontosnak” minősítette.

John Kerryt a nap folyamán fogadja Vlagyimir Putyin elnök is. A két külügyminiszter a tervek szerint ezt követően közös sajtótájékoztatót tart majd.

mti