Leégett egy menekültszállás Svédországban, felgyújthatták


Svédországban ismét leégett egy tervezett menekültszállás épülete péntekre virradóan, a rendőrség gyújtogatás lehetőségét vizsgálja – közölte a SVT svéd televízió.

A skandináv állam hatóságai menekültszállássá igyekeztek átalakítani a dél-svédországi Södermanland tartományban lévő egyik település régi óvodájának épületét, amely leégett péntekre virradóan.

“Gyújtogatás ügyében indítottunk nyomozást” – közölte a helyi rendvédelmi szervek egyik szóvivője. Szerinte az incidens annak ellenére bekövetkezett, hogy tavaly december óta megerősítették a menekültszállások védelmét.

Egy nemrég nyilvánosságra hozott rendőrségi statisztika szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában Svédországban mintegy 60 gyújtogatás történt menekülteket fogadó központok ellen.

A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság nagyságához viszonyítva a legtöbbet Európában. A svéd hatóságoknak komoly nehézséget jelentett a migránsáradat kezelése, és társadalmi feszültségek is keletkeztek. Januárban tucatnyi huligán és neonáci gyűlt össze Stockholmban, és szórólapokon merényletekre buzdítottak fiatal migránsok ellen. A kormány azóta határellenőrzést vezetett be a svéd-dán határon, de még így is 70-140 ezer új menedékkérővel számol az idén.

MTI