Magyarországon felemelték az üzemanyagok árát


Emelte bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

Az emeléssel a benzin átlagára 323-324 forintra, a gázolajé 318-319 forintra nőtt – számolt be az MTI. Legutóbb múlt pénteken változtak az árak, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 3 forinttal emelkedett, a gázolaj ára nem változott. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Közben Ukrajnában is emelkedett kissé az üzemanyagok ára. Bár február elején az állami monopolellenes bizottság vizsgálatot kezdeményezett az ukrajnai üzemanyag-forgalmazókkal szemben az indokolatlanul magas árak miatt, annak azóta sem lett semmi pozitív eredménye. Sőt, a hétvégén tovább drágultak a kutakon az árak. Nehezen hihető az is, hogy ne kartellezésről lenne szó, hiszen a legnagyobb forgalmazók, az OKKO, a WOG, a Shell, a SOCAR egyszerre emelték meg 1 hrivnyával az üzemanyagok árait.
A kisebb kutakon valamelyest mérsékeltebb volt az áremelés, 30-50 kopijkás szint közötti.
Ez azt jelenti, hogy a hétvégén országszerte átlagosan 1,57 százalékkal drágult a 92-es és a 95-ös benzin literje, míg a prémium minőségű üzemanyagé 2,08 százalékkal. A dízel ára 1,97 százalékkal emelkedett.