Washington végül beletörődik, hogy Aszad a helyén marad?


Washingtonban megértésre talált Moszkva álláspontja, miszerint Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa nem képezheti vita tárgyát – idézte az Interfax hírügynökség pénteken Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest.

“A jelenlegi politikai folyamat nagyrészt annak köszönhetően vált lehetővé (Szíriában), hogy Washingtonban hosszú távon megértésre talált Moszkvának az az alapvető álláspontja, miszerint a szíriai elnök sorsáról való döntés a mostani szakaszban nem szerepelhet a napirenden”

– hangoztatta Rjabkov John Kerry amerikai külügyminiszter szerdai és csütörtöki moszkvai tárgyalásait kommentálva.

Maga Kerry, aki az orosz fővárosban Vlagyimir Putyin elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel is egyaránt négy-négy órás tárgyalást folytatott, a TASZSZ orosz állami hírügynökség által pénteken közölt exkluzív interjújában arról beszélt, hogy Washington szeretne visszatérni a Moszkvával folytatott normális párbeszédhez, és hangot adott véleményének, amely szerint ebben az irányban történt is előrelépés.

Kerry szerint a világpolitika jelenlegi legfontosabb témái a szíriai és az ukrajnai válság, a szélsőséges jelenségekkel szembeni fellépés, valamint az amerikai és az orosz erőfeszítések összefogása e problémák megoldása érdekében.

“Sokkal jobb lesz az orosz nép számára, ha képesek leszünk kivívni a békét Ukrajnában és Szíriában. Ez jelentős mértékben megújítja az Egyesült Államok és Oroszország viszonyát annak érdekében, hogy együtt tudjunk működni bármilyen kihívással szemben”

– mondta.

Kerry úgy vélekedetett, hogy a Szíria ügyében kialakult amerikai-orosz általános egyetértés és az ott elért fegyvernyugvás elő fogja segíteni az eheti brüsszeli terrorcselekményekhez hasonló események megakadályozását.  A vesti.ru értesülése szerint Kerry arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok készen áll arra, hogy töröljék az oroszok elleni szankciókat, de csakis a minszki egyezmények teljesítésének függvényében.

Az amerikai külügyminiszter ismételten felszólította Moszkvát, hogy gyakoroljon nyomást a Donyec-medence önjelölt köztársaságainak fegyveres támogatóira a minszki megállapodások betartása érdekében. Mint mondta, a felkelőknek egy sor dologhoz tartaniuk kellene magukat, és feltételezése szerint Oroszország képes hatni rájuk ezek betartása érdekében.

Kerry moszkvai tárgyalásai során felvetette az Oroszországban nemrég 22 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán katonanő, Nagyija Szavcsenko két Ukrajnában elfogott orosz katonára való kicserélésének lehetőségét. Szergej Ivanov, a Kreml kabinetfőnöke pénteken Moszkvában újságírók előtt megismételte azt az orosz álláspontot, hogy egy ilyen fogolycsere elvileg két feltétel betartása esetén lehetséges. Az egyik az orosz jogrend betartása, a másik az orosz elnök jóváhagyása.

mti