Gyurcsány új akciója a határon túli magyarok ellen


Többek között a kettős állampolgárok szavazati jogának eltörléséért gyűjt aláírásokat a Sokak Magyarországa című program vitája ürügyén a Demokratikus Koalíció. Eddig mindössze pár tízezren írták alá gyűjtőívüket.

„Csak azok vehessenek részt az országgyűlési választásokon, akik Magyarországon élnek vagy korábban itt éltek”

– A Magyar Idők megkeresésére Gréczy Zsolt közölte: több tízezer aláírás gyűlt már össze, a Sokak Magyarországa című programhoz érkezett észrevételeket, javaslatokat pedig várhatóan tavasz végéig összesítik. A párt szóvivőjének elmondása szerint minden megyében, minden fontos városban, főként piacokon, aluljárókban, illetve lakossági fórumokon és az interneten kikérik az emberek véleményét.

Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, 2004 decemberében „érdeklődés hiányában” nem volt sikeres a kettős állampolgárságról szóló népszavazás. Helyesebben bár az igenek voltak többségben, arányuk nem volt elég az ügydöntő népszavazáshoz szükséges 25 százalékhoz, így csak véleménynyilvánító referendumhoz lett volna elegendő a több mint másfél milliós választói támogatás.

Az akkori MSZP–SZDSZ-es kormányzat egyebek mellett „Ne fizessünk havi 20 ezer forintot családunk pénzéből”,

„Ne fizessünk állásunkkal az olcsó határon túli munkavállalók miatt” szlogenekkel kampányolt a nem szavazatok mellett, amit Gyurcsány ekkor „felelős hazafiságnak” nevezett.

Szigetvári Viktor tájékoztatása szerint Budapesten átlagosan 5-8 helyszínen, vidéken a megyei jogú városokban és egyes járási központokban eddig több mint ötezer aláírást szedtek össze. Arra a kérdésünkre, hogy akciójukat meddig folytatják, az Együtt elnöke úgy fogalmazott: mivel Orbán Viktor az EU ellen politizál, sokáig. Hozzátette: minél több Európa-párti emberhez el kívánnak jutni.