Norvégiában kitiltják a benzin- és dízelautókat


Az új közlekedési stratégia értelmében Norvégiában 2025 után már csak elektromos- és hidrogénmeghajtású autókat lehet majd forgalomba helyezni.

Norvégia már most is elektromos autó nagyhatalom: minden negyedik új autó már elektromos hajtással közlekedik – tudta meg a HVG. Ez a hatása annak, hogy jelentős adókedvezmények vannak az e-autókra, illetve a buszsávot is szabad használniuk, ezen kívül pedig az ilyen járművekkel még ingyenesen is parkolhatnak.
De úgy tűnik, ez csak a kezdet, írja a német Manager Magazin internetes kiadása. Kilenc év múlva az új nemzeti közlekedési stratégia értelmében már nem fognak benzin- és dízel üzemű autókat forgalomba állítani.

“2025 után a személygépkocsiknak, buszoknak és könnyű haszongépjárműveknek nulla káros anyag kibocsátásúnak kell lenniük”

, olvasható a dokumentum 33. oldalán, ami azt jelenti, hogy elektromos vagy hidrogénhajtású autók. Azoknak az autóknak a számát, melyek nem vegyes-üzeműek, hanem kizárólag belső égésű motorral mennek, pedig már az azt megelőző években radikálisan csökkentenék.

A radikális közlekedési stratégia célja, hogy 2030-ig a káros anyag kibocsátást a norvég autóipari szektorban a felére csökkentsék. A stratégia azt is megelőlegezi, hogy a hajók és a kompok is árammal közlekednek majd, amihez új intermodális csomópontokat is létesíteni kell.