Oroszország követeli a tartozást Kijevtől


Növeli a pénzügyi nyomást Ukrajnán Oroszország, hiszen azt követően, hogy bíróság elé vitte a decemberben lejárt 3 milliárd dolláros kötvény visszafizetését, most még hatalmas kamatot is felszámolna – tudta meg a porfolio.hu.

A Bloomberg idézi azt a bírósági dokumentumot, mely

szerint az orosz kormány napi 683 333 dolláros kamatot követel Ukrajnától, mely nem fizette vissza lejárt adósságát.

Az oroszok nem vettek részt a tavalyi ukrán adósságrendezésben, azonban igényt tartanak a decemberben lejárt 3 milliárd dollárra. A büntetőkamat abból adódik, hogy az orosz kormány szerint az eddigi 5 helyett 8 százalékos kamatot kellene fizetnie az ukrán félnek. Így a december 20-ra dátumozott kereslettel már 65,6 millió dolláros további terhet tettek Ukrajnára eddig.

Az oroszok szerint ha csak az eredeti 5 százalékos éves kamatot számolják fel, akkor is napi 427 083 dollár jár nekik egészen addig, amíg nem kapják meg a teljes 3 milliárd dolláros összeget. Ezen felül további 75 millió dollárra is igényt tart Moszkva, amit szerintük kamatként nem fizetett ki Ukrajna tavaly decemberben.

A per Londonban zajlik, mivel az ukrán kötvényeket a brit jog fennhatósága alatt bocsátották ki. Az oroszok még 2013 végén vették meg az állampapírokat, hogy ezzel segítsék ki a korábbi oroszpárti ukrán vezetést.