Az Everestre készül egy kárpátaljai nő


Idén tavasszal két ukrán nő is megpróbálja meghódítani a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a körülbelül 8848 méteres Mount Everestet. Eddig mindössze 410 nőnek sikerült megmásznia a Csomolungmát, ukrán nőnek ez még soha nem sikerült.

„Csak képzeljék el, hogy úton fölfelé szakállas, az éhségtől kimerült alpinisták ülnek, egyszer csak megjelenik egy szőke nő rózsaszín jégcsákánnyal. Amíg a nő mosolyogva képeket készít, addig a férfiak azt gondolhatják, hogy lehet, hogy ez nem is annyira nehéz, és az egész önértékelésük a semmibe zuhan”

– mesélte nevetve a 28 éves modell alkatú Irina Galaj (nyitókép bal oldalt), aki a napokban kell útra, hogy megmássza az Everestet.

A munkácsi születésű hegymászó a Kijevi Nemzeti Repülési Egyetemen hallgatója és egy ukrán kőolajtermékeket forgalmazó vállalat fejlesztési igazgatója. De nem Irina az egyetlen ukrán nő, aki a Föld legmagasabb pontjának a meghódítására készül. A Szelidovo városból (Donyeck megye) származó 35 éves Tetjana Jalovcsak is hasonló terveket sző.

„Ez jó, mert akkor így ketten leszünk. Az is lehet, hogy együtt hódítjuk meg a csúcsot. Már voltak ott európai, amerikai, japán alpinisták. Itt az ideje, hogy egy ukrán nő is feljusson a csúcsra”

– mondta az idegenforgalomban dolgozó nő. Irina sokkal filozofikusabban áll hozzá az egészhez.

„Persze hogy szeretnék az első lenni, de nem fogok ott futkosni. Ez a versengés akár halállal is végződhet”

– mondta Irina. A munkácsi nőt Viktor Bobok fogja kísérni. A Moszkvában élő férfi, az első ukrán, aki megmászta a kontinens hét legmagasabb csúcsát.

„Három évvel ezelőtt nyűgözött le a hegymászás. Egy munkatársammal fogadtuk és vesztettem, az volt a tét, ha vesztek, akkor meg kell másznom a Kaukázusban lévő Kazbek hegyet. Sikeresen megmásztam méghozzá elsőként. Ezek után hegytől hegyig éltem. Csak azért dolgozom, hogy lehetőségem legyen utazni” – mondta Irina.

Bobok állítása szerint az expedíció 65 ezer dollárba kerül.

„Az útiköltség és a szükséges engedélyek kiváltása már több 10 ezer dollárba kerül, nem beszélve a speciális ruházatról, ami 5 és 10 ezer dollár között mozog, ott van még az étkezés, meg a serpák fizetése”

– ecseteltre a tapasztalt hegymászó.