Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet


Alexandriából Kairóba repült volna az az egyiptomi utasszállító, amelyet kedd reggel vélhetően terroristák térítettek el.

A menetrend szerinti belföldi járat reggel 8-kor szállt fel, de a menetrend szerinti déli irány helyett észak felé fordult, és végül Ciprus szigetén szállt le. Jelenleg a larnacai repülőtéren van.

A ciprusi hatóságok megerősítették, hogy a gépet nagy valószínűség szerint nem sokkal felszállás után géprablók kerítették hatalmukba. Az információt az Egypt Air légitársaság is megerősítette.

A pilóta rendkívüli leszállási engedélyt kért Larnacától. – tudta meg a 444.

 


Az AP hírügynökség szerint erős a gyanú, hogy bombát is felvittek a gépre. A Reuters szerint egy fegyveres van a fedélzeten – írja az index.hu.


A Sigma Live ciprusi hírportál beszámolója szerint a légi irányítást helyi idő szerint fél kilenckor értesítették a gépről, és azonnal továbbították a hírt a válságcentrumnak. Az EgyptAir MS-181-es járata 9 körül landolt Lárnakában.

A portál úgy tudja, hogy a géprablók közölték: nem akarják, hogy rendőrök vagy katonák közelítsék meg a gépet.

A Sigma TV jelentése szerint a géprablók az utasok közül az egyiptomi állampolgárságú nőket és gyerekeket elengedték. A repülőteret lezárták, a forgalmat elterelték.

A Sugma forrása szerint mindössze egyetlen géprablóról van szó – írja az Origo.hu.


Egyes információk szerint egy gépen lévő terrorista azzal fenyegetett, hogy felrobbantja magát, ha a pilóta nem engedelmeskedik neki. Nem világos, hogy a gépeltérítők többen vannak-e.


A SkyNews információi szerint a túszejtő arra utasította a rendőröket, hogy hagyják szabadon a kifutópályát.  Az Airlive információi szerint néhány utas elhagyta a repülőgépet – írja az ATV.


Az egyiptomi média értesülései szerint összesen 10 amerikai és 8 brit van azon a gépen, amelyet eltérítettek. A sajtóinformációk szerint az egyiptomi utasokat elengedték.

Az információkat még nem erősítették meg.


Az Euronews közölt egy felvételt arról, ahogy az elengedett túszok elhagyják az utasszállítót:


Élő kép a helyszinről:


A Cyprus Mail közben arról ír, hogy a túszejtőnek ciprusi származású az ex-felesége, és vele akar beszélni. Az RT is úgy értesült, hogy a férfi találkozni akar a volt feleségével.


A pakisztáni Dunya News közölt egy fotót a Twitteren, ám ennek hitelessége erősen kétséges.


A Guardian újságírója arról számolt be, hogy a ciprusi elnök megerősítette: a gépeltérítés hátterében nem terrorizmus, hanem egy szerelmi dráma áll – írja az atv.hu.


A biztonsági emberek arról tájékoztatták a sajtót, hogy a korábbi információkkal ellentétben az eltérített egyiptomi repülőn nincsen robbanószerkezet.


A túszejtő elengedett további 5 embert az eltérített gépről. Úgy tűnik végéhez közeledik a túszdráma. Nincs magyar utas az eltérített, Cipruson landoló egyiptomi repülőgépen – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kedd délelőtt az M1 aktuális csatornán.


Elengedett utasok: