Több mint 5000 embert vettek őrizetbe a pakisztáni merénylet kapcsán


Több mint 5000 embert vettek őrizetbe a pakisztáni hatóságok a húsvétvasárnap Lahorban elkövetett pokolgépes merényletet követően – közölte kedden egy pakisztáni tartományi miniszter, hozzátéve, hogy a többségüket időközben szabadon bocsátották.

A vasárnapi merényletben, amelyet Lahorban, a Gülsán-e-Ikbál park főbejáratához közeli parkolóban hajtottak végre, 72-en vesztették életüket, köztük 35 gyermek.

Az azóta eltelt két napban mintegy ötezer embert vettek őrizetbe, de már csak 216 gyanúsítottat tartanak fogva – közölte egy Pandzsáb tartományi tisztségviselő.

A merénylet elkövetőjeként a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-i-Talibánhoz köthető, Dzsamáat-ul-Ahrár nevű iszlamista csoport jelentkezett. A terrorszervezet egyik képviselője szerint merényletük “a keresztények és a kormány” ellen egyaránt irányult.
Egyelőre nem tudni a keresztény halálos áldozatok pontos számát. Hivatalos adatok szerint 15-en voltak, ugyanakkor szemtanúk azt mondták, hogy a park vasárnap tele volt a húsvétot ünneplő keresztényekkel, így ez a szám magasabb is lehet.

Kedden egyes források szerint mintegy 700, más források szerint 2000 tüntető maradt a pakisztáni fővárosban, megbénítva Iszlámábád létfontosságú térségeinek életét, annak ellenére, hogy Navaz Sarif miniszterelnök arra figyelmeztetett: kormánya fel fog lépni a szélsőségesekkel szemben.
A tüntetések kezdetét követően a hatóságok leállították a főváros mobiltelefon-hálózatait. Elemzők szerint az intézkedéssel elejét akarják venni annak, hogy az aktivisták mobiltelefonok segítségével szervezkedjenek, és annak is, hogy hordozható telefonokkal működésbe hozható pokolgépeket robbantsanak.

mti