Bírálta a Fehér Ház Moszkvát


Bírálta a Fehér Ház Moszkvát, amiért az nem vesz részt a csütörtökön kezdődő, kétnapos nukleáris biztonsági csúcstalálkozón Washingtonban.

Ben Rhodes, Barack Obama elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, “elszalasztott lehetőség” ez Oroszország számára.

A világ legbefolyásosabb politikusai, ötvenhat ország államfői és miniszterelnökei, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, érkeznek szerdától az amerikai fővárosba, hogy tanácskozzanak a negyedik alkalommal megrendezendő nukleáris csúcsértekezleten.

A tanácskozás mindenekelőtt biztonságpolitikával foglalkozik, de szóba kerülnek gazdasági és klímavédelmi kérdések is. A nukleáris biztonság kérdései között a politikusok megtárgyalják a többi között azt, hogyan lehetne szűkíteni a dúsított urán felhasználását, és hogyan lehetne gátat vetni a hasadóanyagok feketekereskedelmének.

Emellett fontos kétoldalú találkozókra kerül sor.

A tervek szerint Obama megbeszélést folytat Hszi Csin-ping kínai államfővel, de – a Fehér Ház keddi tájékoztatása alapján – elhárította a hivatalos négyszemközti találkozót Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, a török elnökkel Obama “informális találkozót” tart, és Erdogant hivatalosan Joe Biden amerikai alelnök fogadja.

Obama találkozik a Hatok nevű országcsoport (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) képviselőivel is, akik részt vettek az Iránnal megkötött nukleáris egyezmény tető alá hozatalában.

mti