Elvágnak hét börtönt a külvilágtól Salvadorban, annyira eldurvult az erőszak


A világ legveszélyesebb országának tartott Salvador hét börtönében hirdettek rendkívüli állapotot a hatóságok helyi idő szerint kedden.

Mauricio Landaverde igazságügy-miniszter közölte: a következő két héten keresztül beszüntetik a börtönökben a fogvatartottak és a külvilág közötti kommunikáció minden formáját, valamint a családlátogatásokat. Emellett katonákat vezényeltek a büntetés-végrehajtó intézmények külterületeinek védelmére.

Körülbelül háromszáz foglyot egy szigorúan őrzött börtönbe helyeztek át. Róluk úgy tudják a hatóságok, hogy celláikból adtak utasításokat szabadlábon lévő bandatagoknak bűncselekmények elkövetésére.

Salvador Sánchez Cerén salvadori elnök korábban erőteljes fellépést ígért a bűnbandák ellen.

A The Daily Mail című brit napilap szerint a salvadori kormány elutasította a szervezett bűnözők hét végén tett tárgyalási javaslatát. Egy videofelvétel alapján a latin-amerikai ország három legerősebb bűnszervezetét képviselő, maszkot viselő személyek arra utasították a bandák tagjait, hogy szüntessék be a gyilkosságokat, cserébe pedig azt kérték a kormánytól, hogy állítsák le a bűnszervezeteket érintő lépéseket.

Eugenio Chicas elnöki szóvivő kedden azt mondta: a kormány szerdán “rendkívüli intézkedéscsomag” tervezetét terjeszti a parlament elé. A javaslat értelmében több katonát vezényelhetnek az utcákra vagy rendkívüli állapotot hirdethetnek az erőszak sújtotta térségekben.

Háborús övezeteket nem számítva tavaly óta Salvador számít a világ legveszélyesebb országának. A 7,5 milliós latin-amerikai államban 104 gyilkosság jut százezer lakosra.

mti